Opinion

Mer riskkapital ger inte fler jobb

Johan Saks, Industry specialist på PA Consulting Group i Sverige

DEBATT. Mer riskkapital kommer knappast att bidra till att innovationer ger Sverige fler jobb. Det som behövs är en ny kultur där tusentals unga utvecklar idéer i egna företag. Och innovationslusten ska stimuleras i hela landet inte bara i Stockholmsområdet, skriver Johan Saks Industry specialist på PA Consulting Group i Sverige.

Fler innovationer beskrivs som nyckeln till  fler jobb och ett mer utvecklat näringsliv. Många gånger är det brist på riskkapital som anses vara hindret för att nå dit. Men det räcker inte som förklaring. Det är snarast en kulturförändring som krävs, en förändring som sträcker sig från skolan till universiteten och vidare ut till investerare och som påverkar varje svensks inställning till arbete och försörjning.

Den nya och den tidigare regeringen omfamnar innovationer som lösningen på sysselsättningsproblemet. Många menar att det som behövs är att ge understöd till innovationer och nystartade företag för att skapa fler arbetstillfällen och för att säkra välfärden. Sveriges näringsminister sa nyligen i en tidningsintervju att statligt riskkapital måste hjälpa mindre, nystartade företag att bli större och internationella.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här