Opinion

Ikea: Hårdare lagar krävs för att stoppa slöseri med resurser

Projektet Cirkulära Ikea handlar om att ta fram produkter med hänsyn til den totala livscykeln. Foto: Imagine China / Splash News
Jonas Carlehed, hållbarhetschef IKEA-koncernen i Sverige.

DEBATT. Det är både ekonomiskt och miljömässigt ohållbart att fortsätta som i dag. Skärp avfallsreglerna och låt företagen ta ansvar för reparation, återförsäljning eller återvinning av produkter, skriver Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea.

Globalt ser vi en växande befolkning, en större andel medelklass och ökad ekonomisk aktivitet som förbrukar jordens resurser allt snabbare. Klimatförändringen, överutnyttjade ekosystem och naturresurser är exempel på detta. Forskarna är entydiga i sina budskap: Ökningen i energi- och materialomsättningen måste brytas. Det är både ekonomiskt och miljömässigt ohållbart att fortsätta på det sätt vi gör i dag.

Vi behöver en ny ekonomisk modell – som inte är beroende av jungfruligt material, där produkterna alltmer baseras på förnybara material och energi, där energianvändningen är maximalt effektiv och där produkterna är utformade både för att hålla längre och för att underlätta återvinning, demontering, återanvändning och rekonditionering. En stor del av världens företag har insett detta, liksom många politiker. I Japan har man exempelvis nyligen beslutat att förbjuda förbränning av avfall och inom EU har Finlands regering beslutat att de ska bli världsledande på cirkulär ekonomi.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här