Opinion
”Hellre andel i ett kärnkraftverk - tack”

LÄSARKOMMENTARER. Sluta klaga och skaffa din egen el, uppmanade Pär Holmgren och Linda Magnusson i går, torsdag, på Ny Tekniks debattsidor. Även om många läsare säger sig vara ”absolut intresserade” av att skaffa andel i förnybar energi så är det många med vitt skilda åsikter som vädrats bland kommentarerna.
Signaturen Förväntansfull vill hellre satsa på andel i kärnkraft: ”När skall elbolagen börja marknadsföra andelar i kärnkraftverk? Ett mycket attraktivt alternativ som jag skulle vara den förste att skriva under på. Billig el utan att andra elkonsumenter behöver bidra med subventioner.”
Signaturen Illuminati hejar på: ”Ett sånt elbolag skulle jag byta till omedelbums”. Medan signaturen 100 000 år ifrågasätter mandatet. "Kom ihåg att kontraktet är bindande för dig och din släkt långt efter din död. Har du mandat för det?”
Flera läsare har också hakat upp sig på matematiken och föreslår andra, enligt dem billigare lösningar för att slippa undan dyra elräkningar. ”Jag kan fixa så att huset blir självförsörjande med solceller, vindkraft och när det regnar med magnesiumbatteri, men till vilken kostnad? Installera luft/luft eller luft/vatten värmepumpar - det är billigast!”. skriver Allan.
Men signaturen Kalle tipsar försynt: ”Hela artikeln går väl ut på att köpa andelar i ett större vindkraftverk...? Då delas ju kostnaderna med flera andra andelsägare i ett effektivare vindkraftverk.”
Ett annat mer radikalt förslag från signaturen Toprunner är att helt klippa kontakten med elleverantörerna. ”Ett dieselelverk gör susen på en normalstor villa. Motorns kylsystem får värma huset via en acktank och generatorn behövs bara då man är hemma. Man kan med fördel ha batteribackup och lågspänningssystem för belysning för att minimera drifttiden. Den största vinsten ligger i att man kan koppla bort sig från elnätet och slippa överföringsavgifter. Vindkraftsandelar är ju att kasta pengar i sjön jämfört med ett dieselelverk. Det får man ju för under 10 000."
Men ska man hålla sig till förslag som tar hänsyn till koldioxidutsläppen ligger nog signaturen Sv bättre till. ”Om nu någon tycker att elpriset är ett problem i hemmet, då bör man nog snarare se över förbrukningen än priset i sig", skriver han.
Thorsten Schütte får avsluta med en vädjan till våra folkvalda. ”Politik är att vilja! Med en vettig nettodebitering blir det mycket attraktivare att producera sin egen el.”