Opinion

”Dags bestämma hur fossilt ska fasas ut”

Foto: Svensk Energi
Anders Mathiasson

DEBATT. Hösten 2016 måste regeringen ha bestämt hur fossila bränslen i transportsektorn ska fasas ut. Bjud in oss, vi kommer gärna och hjälper till med handlingsplanen, manar Pernilla Winnhed, vd Svensk Energi och Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige.

I Sverige står transporterna för en tredjedel av de samlade koldioxidutsläppen. I många andra delar av samhället har användningen av fossila bränslen till stor del fasats ut, men inom transportsektorn är fossilberoendet fortfarande stort, kring 90 procent. Den stora utmaningen är därför att fasa in rena och koldioxidsnåla alternativ inom alla transportslag.

Jämfört med stora delar av Europa ligger Sverige långt framme när det gäller el och biodrivmedel till lätta och tunga fordon. Vi har 50 000 gasfordon, 200 gasmackar och hög andel biogas i fordonsgasen. Eldrift i transportsektorn växer snabbt men från en lägre nivå, dryga 10 000 eldrivna fordon, men en tillväxt på 125 procent det senaste året. Laddstationer och tankstationer för gas byggs dock ut långsamt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här