Opinion

"Är ju som polertrasor på is"

Trafiken kryper fram på Huddingevägen i södra Stockholm där en bil har kört i diket i den blixthalka som slog till. Svealand drabbades av ett ymnigt snöfallsområde på söndagen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

DEBATT. För och nackdelar med dubbdäck splittrar läsarna. Vissa försvarar dem, andra sågar dem. Teknikkonsulten Johan Ekvall tycker att friktionsdäck duger bra för moderna bilar. Men här ställs han mot väggen av en läsaren.

Hej, om det är någon i dubbdäcksfrågan som gömmer fakta är det Johan Ekvall:

1. Vänligen visa uträkningen som stödjer påståendet att dubbfria vinterdäck uppnår samma friktionstal på is som dubbade vinterdäck gör.

2. Vänligen visa hur antisladdsystem påverkar bromsverkan? Det intressanta är friktionstalet mellan däck och underlag, och det påverkas inte av ett elektriskt hjälpsystem.

Dubbfria vinterdäck fungerar som polertrasor på is när det accelereras eller bromsas, vilket leder till mer och mer halka. En räddning är då dubbdäcken som river till lite i isen så att de dubbfria däcken har något att fästa i.

Så, Johan Ekvall, hem och läs på och svara sedan på ovanstående frågor...

Andreas

”Jag citerar bara Trafikverket”

Allt material om tester med mera har jag hämtat hos Trafikverket. Jag citerar bara deras undersökning.

Det här med dubbdäck engagerar folk, företrädesvis män, det märks i min egen +50 bekantskapskrets där jag har vissa svårigheter att föra ut mitt budskap. Att det finns en uppfattning att dubbdäck är bra är jag alltså inte omedveten om.

Jag respekterar andras ställningstagande i frågan, främst därför att det otvetydigt är så att dubbdäck är bra i vissa situationer. Jag skulle själv aldrig köra omkring i en bakhjulsdriven gammal bil vintertid utan dubbat. Så visst har du rätt när du påpekar att det finns situationer där odubbat är sämre än dubbat, fast ABS har förkortat bromssträckan markant oavsett däck.

Men de situationerna måste vägas mot all annan negativ påverkan som dubbdäck ger upphov till. Själv anser jag inte att nyttan med dubb uppväger de andra negativa effekterna, främst i tätbebyggt område.

Jag tror för övrigt att frågan delar stad och landsbygd, det är nog svårt att få gehör för dubbfritt på landsbygden där däcken inte upplevs som ett miljöhot utan endast som en säkerhetsfråga när man kör bil.

Vi får se vad som händer framöver i däcksfrågan, sannolikt behövs inga förbud om tillräckligt många byter till odubbat. Och då har ju frågan löst sig själv på ett smidigt sätt.

Johan Ekvall, konsult i miljö/vatten­frågor, Tyréns AB. Tyréns AB