TECH

Ny uppdatering ska få Chrome att sluta sluka minne och batteri

Nya funktioner till Google Chrome. Foto: SOPA Images/TT
Nya funktioner till Google Chrome. Foto: SOPA Images/TT

Googles webbläsare är ökänd för att äta batterikraft och ram som vore det lösgodis. Nu ska nya funktioner spara på både datorkraft och energianvändning.

Publicerad

Med en marknadsandel på drygt 65 procent är Chrome kungen bland webbläsare. Googles Chromium har också blivit en populär öppen standard som utgör kärnan i bland annat Edge, Microsofts webbläsare.

Nya finesser rullas ut globalt

Under åren har Google fått en hel del kritik för att Chrome ställer höga krav på energianvändning och minne hos datorer. Det vill sökjätten åtgärda i och med en uppdatering som nu rullas ut till Chrome-användare globalt.

Först med att testa hajpade wifi 7 – krossar tidigare rekord

Den färska versionen av Chrome har fått två funktioner – minnessparläge och strömsparläge. Det förstnämnda är finess som sätter inaktiva flikar i ett slags viloläge för att spara minne. Funktionen är igång automatiskt, men kan stängas av i inställningarna för Chrome.

30 procent lägre minnesförbrukning?

Det nya strömspararläget ska å sin sida sänka batteriförbrukningen genom att minska på bakgrundsaktiviteter och animationer i webbläsaren. Funktionen är påslagen som standard i bärbara enheter, men måste aktiveras när Chrome körs på datorer.

Spotifygrundarens miljonsmäll – stirlingmotorbolag läggs ner

Exakt hur stor skillnad de nya finesserna kommer att göra återstår att se. Men enligt Google ska minnesspararläget dra ner förbrukningen av minne med 30 procent.

Chrome-versioner där funktionerna ingår är tillgängliga för användare av Windows, MacOS och Chrome OS.