Facket: Olycksbygget var inte inspekterat

2014-11-04 14:13  
Bygget av Fortums nya biokraftvärmeverk pågår i Värtan i Stockholm. Bilden togs vid ett tidigare tillfälle. Foto: Fortum/Hans Ekestang

Två personer dog i dag när ett byggelement på runt 40 ton rasade vid Fortums värmeverksbygge i Stockholm.

Enligt Fortum gjordes regelbundna inspektioner ihop med facket, men Byggnads hävdar att det inte gällde värmeverket.

Tre personer drabbades av raset i Hjorthagen.

– En är allvarligt skadad och förd till Karolinska sjukhuset, säger Tomas Lundén, ledningsoperatör.

Ett vittne berättar för TT:s reporter att han var på väg att avsluta sitt arbetspass och stod med ryggen mot när han plötsligt hörde "en jävla smäll". Enligt vittnet var det en stor, plåtliknande vägg som ramlade över en skylift där en person arbetade. Smällen fick hela skyliften att ramla ned över två personer på marken.

De två dog direkt på arbetsplatsen, enligt presschefen för Fortum värme Alexandra Svenonius. Exakt vad de arbetade med är inte klart. Olyckan orsakades av att ett byggelement rasade, men hur det gick till vet man inte heller.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

– Det är en stor svart dag. Återigen är det byggnadsarbetare som får sätta livet till på våra arbetsplatser och ingenting görs, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Facket har varit ute på arbetsplatsen "ett otal gånger", säger Lindholm, och försökt få till ett svenskt kollektivavtal. Ett sådant är något som Fortum borde tagit i beaktande redan vid upphandlingen, anser han.

– Men det finns en kedja av underleverantörer på den här arbetsplatsen, och så ser det tyvärr ut runtom på våra arbetsplatser – man frånhänder sig ansvar och det kastas omkring mellan företag.

– Vi har under en lång tid, i samråd med just Byggnads, gjort inspektioner och gått i genom projektet och kommit till slutsatsen att det närmast var en förebild ur arbetssäkerhetssynpunkt. Den slutsatsen delade Byggnads, säger Ulf Wikström, hållbarhetsschef på Fortum.

Det som Byggnads framhåller med säkerhetskontroller och skyddsronder finns på plats, påpekar Wikström och tillägger att företaget också följer lagstiftningen för arbetskraft från utlandet.

Efter en kontroll förtydligar Johan Lindblom:

– Arbetsplatsen består av värmeverket och kringliggande byggnader. De byggnaderna bygger JM och där finns kollektivavtal och skyddsorganisation. Byggnads region Stockholm-Gotland har däremot inte kommit in på värmeverket, det är stängt för oss.

– Så sent som förra veckan gjordes inspektioner på JM:s arbetsplats.

Ola Månsson, vd för branschorganisationen Sveriges byggindustrier, beklagar olyckan, men anser inte att frånvaron av kollektivavtal skulle ha haft betydelse. Det viktigaste enligt honom är att handla upp entreprenörer som man vet har ett dokumenterat säkerhetsarbete.

– En sådan här olycka handlar främst om brister i attityd och ledarskap.

Vad nästa steg blir nu beror på förhållandena på arbetsplatsen, säger Kresimir Iveskic, chef för Arbetsmiljöverkets akutgrupp i Region öst. Upptäcks stora brister kan arbetet stoppas.

Dödsolyckor på arbetet

  • Sedan 2010 har drygt 200 människor dött av skador på jobbet i Sverige. Flest dödsfall har skett inom byggindustrin (42 dödsfall), tillverkningsindustrin (36), transport och magasineringsföretag (31) samt jordbruk, skogsbruk och fiske (30). Siffrorna är från augusti i år.
  • De senaste decennierna har dödsfallen minskat kraftigt. Enbart 1984 dog 159 personer i arbetsolyckor – förra året hade siffran fallit till 33.
Mer om: Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer