Bakslag i rätten för putshusägare

2013-01-18 11:41  
Husen är byggda med enstegstätade putsade fasader utan luftspalt och samtliga har uppvisat förhöjda fuktvärden. Men de 34 ägarna ägarna i skånska Svedala får ingen hjälp av hovrätten. Foto: Colourbox

Ägarna av de 34 putshusen med fuktproblem i skånska Svedala får ingen hjälp av hovrätten. I stället måste de betala Myresjöhus rättegångskostnader.

Husen är byggda med enstegstätade putsade fasader utan luftspalt och samtliga har uppvisat förhöjda fuktvärden. För att tvinga byggaren Myresjöhus att uppföra tvåstegstätade fasader i stället gick husägarna till domstol.

Eksjö tingsrätt gav 23 av husägarna – de som hade köpt husen direkt från Myresjöhus och inte i andra hand – rätt och beordrade Myresjöhus att betala mellan 300 000 och 400 000 kronor vardera till husägarna för ombyggnaderna.

Men båda parter överklagade domen och hela Byggsverige har sedan dess med spänning väntat på hovrättens utlåtande. De enstegstätade fasaderna har drabbats av fuktskador i stor omfattning och domen väntas ge vägledning för hur byggbolagens ansvar för konstruktionen ska bedömas. Även bostadsminister Stefan Attefall har uppgett att han avvaktar domstolarnas avgöranden.

Under fredagsförmiddagen meddelade Göta hovrätt sitt utslag. Och det är ett rejält bakslag för husägarna.

Samtliga 34 husägares krav lämnas utan bifall. Därmed slipper Myresjöhus betala för ombyggnaderna och husägarna måste i stället stå för Myresjöhus rättegångskostnader, totalt nära 1,2 miljoner kronor.

Hovrätten konstaterar att metoden att lägga puts på isolering utan bakomliggande luftspalt hade typgodkänts av Sitac och Boverket under 90-talet och början av 2000-talet. Husen i Svedala byggdes mellan 1999 och 2003, och vid den tiden hade byggbranschen ingen kunskap om att metoden var riskfylld, skriver domstolen.

Larmet om konstruktionsmetoden kom först 2007, när SP varnade om den i en artikel i tidskriften Bygg & Teknik. Därmed menar hovrätten att man inte kan kräva att Myresjöhus borde ha insett riskerna med metoden vid tiden för husbyggandet.

Flera av husen har otäta detaljer vid anslutningar mot puts, sprickbildning i fasaderna och fönsterbleck utan tätningsmassa. Men hovrätten bedömer att de bristerna inte fanns när husen slutbesiktigades och tycker därför inte att Myresjöhus har varit vårdslös när husen byggdes.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer