Uppkopplat dagis snålar på energin

2016-04-13 11:14  

Förskolan Vitsippan i Trollhättan ska spara in på både energi och fastighetsservice. Det ska ske med ett nytt program för fastighetsautomation.

Fastigheten som inrymmer förskolan Vitsippan är byggd 1974. Den uppvärmda ytan är 623 kvadratmeter.

Byggnaden har fått nytt värme- och ventilationssystem sedan tidigare. Nu har Bravida moderniserat fastigheten ytterligare då styrning av ventilation, värme och belysning har synkats och kopplats upp trådlöst mot internet.

Det har gjorts med nya produkter från Raybased, ett svenskt teknikbolag som tagit fram mjukvara och hårdvara för fastighetsautomation.

Detta ska ge en energibesparing i fastigheten på 30 procent med en ny förväntad förbrukning på 62 kWh per år och kvadratmeter.

– Den som stänger verksamheten ska nu kunna göra det genom att trycka på en knapp som gäller både belysning och värme. Men det finns också sensorer som mäter närvaro och dra ner belysningen när ingen är i ett rum, säger Magnus Wall, affärsutvecklare på Raybased.

Det nya systemet gör också att fastigheten kan övervakas och driftas på distans, vilket förväntas halvera servicekostnaderna av byggnaden för kommunägda bolaget Trollhättan Tomt.

För Raybased är detta det första större projektet där företaget produkter används som helhetslösning.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt