Hållbar industri

Robothandsken ska minska förslitningsskador inom industrin

Syftet med robothandsken är att minska risken för förslitningsskador vid greppintensiva, repetitiva och statiska arbetsuppgifter. Foto: Bioservo Technologies
Robothandsken ger ungefär 20 procents ökad greppstyrka till en normalstark person. Foto: Bioservo Technologies
Petter Bäckgren. Foto: Bioservo Technologies

Den motoriserade arbetshandsken Ironhand ger användaren 20 procents ökad styrka. Nu har den svenska Bioservo fått flera stora internationella avtal på plats. ”Det är en viktig milstolpe för oss” säger vd Petter Bäckgren.

Publicerad

Bioservo Technologies robotiksystem Ironhand består av en handske och en portabel kraftenhet som bärs som en ryggsäck. I handsken sitter sensorer som registrerar när användaren greppar ett föremål, och kraftenhetens mikroprocessor räknar ut hur mycket kraft som behöver tillföras.

Elmotorer i ryggsäcken kan leverera upp till 80 newton till användarens grepp genom linor kopplade till handskens fingrar.

– Det motsvarar ungefär 20 procents ökad greppstyrka för en normalstark person, säger Bioservos vd Petter Bäckgren.

Redan 2013 lanserade Bioservo den så kallade Servohandsken, en trefingrad modell tänkt som hjälpmedel för människor som har nedsatt greppstyrka av medicinska skäl.

– Efter det var det primärt stora industriella företag som sökte upp oss, intresserade av att lösa problem med förslitningsskador. Tillsammans med Airbus, GM och Eiffage började vi testa vår sjukvårdslösning inom industrin, och med den som plattform har vi byggt Ironhand. Jämfört med Servohandsken är den starkare, snabbare och ger effekt på samtliga fingrar, säger Petter Bäckgren.

Påtalar risker för förslitningsskador

Det primära målet är att minska sjukskrivningarna bland människor som jobbar med verktyg eller andra arbetsuppgifter som medför stor belastning på händer och fingrar.

– Fokus ligger på greppintensiva, repetitiva och statiska arbetsuppgifter. Dessutom loggar systemet alla rörelser och analyserar data, och kan påtala risker för förslitningsskador. Det gör det lättare att optimera arbetsprocesserna, säger Petter Bäckgren.

Nu har Bioservo tecknat distributörsavtal med tre utländska industrileverantörer: Rhino Assembly för försäljning på USA-marknaden, Gobio Robot för försäljning i Frankrike, och Iturri SA för försäljning i Tyskland, Spanien, Portugal och Polen.

– En viktig milstolpe för oss. Det här är våra viktigaste marknader, och där har vi handplockat partners med stor kompetens att driva försäljning av exoskelett. De jobbar sedan tidigare med lösningar som vi gärna vill komplettera, säger Petter Bäckgren.

Utvecklar arbetsväst som avlastar axlar

Han uppger att Bioservo även har pågående dialog med svenska aktörer inom aerospace och automotive.

– Vi utvecklar också en arbetsväst som avlastar axlarna genom att gravitationskompensera armarna. Den avlastar vikter upp till cirka åtta kilo, vilket innebär att du kan stå med armarna ovanför huvudet helt avslappnat. De första prototyperna fälttestas just nu av Airbus och Eiffage, och vi har stora förhoppningar på den, säger Petter Bäckgren.

Bioservo Technologie startade på KTH och KI

2006 inleddes ett samarbete mellan KTH-forskare och läkare på Karolinska sjukhuset, som ville utveckla ett hjälpmedel för människor som av medicinska skäl har nedsatt greppstyrka i händerna. Johan Ingvast, doktor i mekatronisk teknik vid KTH, utvecklade en prototyphandske som patenterades och bolaget Bioservo Technologies var i gång.

2013 lanserades den första produkten, Servohandsken, som samma år vann första pris i Robotdalen Innovation Award.

I dag utvecklar Bioservo handskar både för rehabilitering inom hälso- och sjukvården, och för professionella användare inom bygg- och industribranscherna. Det är ett publikt aktiebolag med huvudkontor och verksamhet i Kista norr om Stockholm.