Robotar ska lyfta dansk industri

2015-05-12 13:17  
Foto: Universal

Den danska styrelsen för forskning och innovation investerar 900 miljoner för att utveckla näringslivet. Bland satsningarna: ett program för robotindustrin.

DTI, som styrelsen kallas, föreslår sammanlagt 30 olika initiativ. Ett av dessa är "Robotteknisk innovation – framtidens danska robotindustri".

Robotindustrin ses nämligen som central för att utveckla konkurrenskraften inom en rad områden.

Danska Universal robots är en uppstickare som tar marknadsandelar utanför landets gränser.

- Målet är att vi ska skapa de bästa förutsättningarna för teknisk innovation så att ännu fler danska robotexportframgångar kan bli möjliga säger Kurt Nielsen på Teknologisk Institut för robotics.

Robotindustrin globalt förväntas tredubblas de närmsta fem åren. Dessutom har robotindustrin stor påverkan på både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn där det finns stor möjlighet för ytterligare automatisering.

- Robotindustrin är relativt ung. Det innebär också att det finns stora möjligheter för små danska företag som vågar tänka nytt att komma med nya nischprodukter eller tjänster som kan nå en global marknad, fortsätter Kurt Nielsen.

 

Få de senaste nyheterna om automation direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Fredrik Karlsson

Mer om: Industrirobot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt