Mixad metall med tuggmotstånd

2009-10-21 15:22  
Frida Hallström

Bröd, müsli och nu även gjutgods. Ett svenskt forskningsprojekt har testat fiberberikning för metallkomponenter. Första resultaten presenteras vid underleverantörsmässan Elmia Subcontractor.

I ett konstruktionsseminarium under mässan kommer Frida Hallström att tala om nya mixade material. Det är resultaten från projektet Castcomp som studerat kombinationer av fiberkompositer och metall. Hon kommer från gjuteriforskningsinstitutet Swerea Swecast som drivit projektet tillsammans med kompositforskningsinstitutet Swerea Sicomp och ett antal företag. Castcomp är finasierat av Vinna och startade 2006.

Vad är det ni gjort i projektet?

– Vi har provat att gjuta lättmetaller och zink på kompositstavar av olika slag och vi har också provat att gjuta in fiberduk i metallerna.

Så då blir det nya kompositmaterial, med metall som bas?

– När vi gjuter metall på kompositstavar är det mer en ny fogningsteknik, som skulle kunna ersätta limning.

Ny fogningsteknik, är det inte enklare att limma än att gjuta?

– För limning behöver man väldigt ren miljö, det får inte vara smuts på ytorna och det kan finnas arbetsmiljökrav. Dessutom kan man göra vissa geometrier som inte fungerar med limning.

I det andra fallet, vad är det för fiberdukar ni prövat att gjuta in?

– Vi har provat med aramidfiber, glasfiber och kolfiber.

Aramidfiber, smälter inte de när man gjuter het metall?

– Nej, faktiskt inte. Den påverkas inte alls, vi har använt väldigt rena fiber, utan polyesterförstärkning. Aluminium gjuter man vid 710 grader, magnesium vid 680 och zink vid 420.

– Vi har sett att fibrerna omsluts av metallen, men vi har inte kunnat göra några dragprov på dem och vi inga hållfasthetsvärden ännu.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt