Målar rotorbladen grönt

2011-05-31 23:00  

Måleriet är värsta energislukaren i rotorbladsfabriken. En ny automatiserad målningshytt från ABB ska mer än halvera förbrukningen.

<p>- Rotorbladen blir större och större och ska hålla allt längre. Då måste ytskiktet vara jämnt så att turbinen blir välbalanserad och friktionen låg, säger Anna Liberg som är säljansvarig inom målningssystem på ABB Automation i tyska Friedberg. </p> <p>Att måla rotorblad för havsbaserad vindkraft är ett finlir i storformat. Ytan på ett 70 meters blad kan vara 400 kvadratmeter, ungefär som två tennisplaner. Färgen måste beläggas med mikrometersprecision för att stå pall för tufft väder och hastigheter som kan vara högre än 300 kilometer i timmen i vingspetsarna.</p> <p>Haken är att traditionell sprutmålning är så energikrävande. Enorma mängder luft måste värmas upp och kylas, cirkuleras och ventileras ut med jämna mellanrum. Annars kan explosiva gaser nå farliga nivåer. </p> <p>Det energislöseriet vill ABB minska med ett nytt helautomatiserat koncept där flyttbara portaler målar och värmer en snutt i taget. Först i höst ska den första prototypen vara färdig, och nästa vår ska tekniken vara i full drift hos en stor rotorbladstillverkare i Tyskland.</p> <p>Utvecklingen av robotprogrammen sker parallellt och kan redan nu testas i naturtrogna simuleringar. Anna Liberg visar en animering där en målningsportal glider på räls längs det långa rotorbladet. </p> <p>Två sexaxliga robotar på varsin vertikal axel sköter målningsjobbet inuti portalen, medan ett effektivt ventilationssystem renar och återcirkulerar luften. En andra portal innehåller en ir-ugn som bakar bladet. Därmed ska energiförbrukningen sjunka med upp till 60 procent jämfört med när en hel målningshall måste ventileras och värmas upp.</p> <p>När robotar håller i sprutan går det dessutom åt mindre färg jämfört med när människor sprutmålar. Ytterligare färg sparas in eftersom den traditionella högtryckspistolen är utbytt mot en så kallad atomizer, ett munstycke som sprutar ut laddade färgdroppar som dras mot rotorbladet. </p> <p>Vad är den största tekniska utmaningen med det nya målningskonceptet?</p> <p>- Att gå från en stationär målningshall till ett rörligt koncept där portaler rör sig längs en horisontell axel, säger Anna Liberg.</p> <p>Det låter inte särskilt knivigt?</p> <p>- Kanske inte, men det är en rörlig modul som måste vara explosionssäker. </p> <p>Hur mogen är vindkraftsbranschen generellt inom automation?</p> <p>- Vindindustrin är fortfarande spretig och rotorbladsleverantörerna använder olika material och tillverkningsprocesser. Men de hämtar allt mer automationsteknik från bilindustrin.</p>

Den nya anläggningen

Målning med en målningsportal och en värmeportal.
Robotar: Två stycken ABB IRB 55400.
Kapacitet: Tre till tio rotorblad per dag.
Energiförbrukning per dag: Cirka 6 000 kWh.
Pris: I storleksordningen 20-60 miljoner kronor beroende på kapacitet och bladstorlek.

Charlotta von Schultz

Mer om: Automation ABB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt