Här är Apples nya robot som kan återvinna 200 Iphones i timmen

2018-04-24 09:54  

Robotsystemet Daisy kan plocka isär nio olika Iphone-modeller i sina beståndsdelar.

Nu har Apple driftsatt sin nya återvinningsrobot Daisy som kan plocka isär upp till 200 mobiltelefoner i timmen, skriver Popular Science.

Daisy har utvecklats internt på Apple och är en uppgraderad version av återvinningsroboten Liam som visades upp 2016. Hon återanvänder vissa delar, men är betydligt mycket mer kompakt.

Liam hade en runt 30 meter lång lina och bestod av 29 individuella robotar som plockat bit efter bit från telefonerna. Med Daisy har Apple effektiviserat processen rejält. Systemet är runt tio meter långt och använder bara fem robotarmar.

Läs mer: Nya roboten härmar en fladdermus

Samtidigt har den totala kapaciteten minskat, från 300 till 200 mobiltelefoner i timmen. Men där Liam bara kunde hantera Iphone 6 klarar Daisy alla modeller från Iphone 5 till 8 Plus (förutom den plastiga lilla 5C) utan att behöva konfigureras om.

Roboten har fyra stationer som utjänta telefoner ska passera, en resa som tar ungefär två minuter.

Daisy finns på Apples anläggning i Austin i delstaten Texas och är först i sitt slag, men bolaget är redan på väg att montera en till robot på sin europeiska distributionscentral i Nederländerna. Hela plattformen är gratis att licensiera för tredje part, så förhoppningen på sikt är att fler företag ska använda systemet för att återvinna Iphones.

Greenpeace: roboten är ett pr-trick

Men alla tar inte emot Apples robot med öppna armar. Miljöorganisationen Greenpeace avfärdar Daisy som ett pr-trick och menar att det finns något betydligt viktigare Apple skulle kunna göra för miljön.

”Det vi allra mest behöver se från Apple är en indikation på att företaget tar tillvara på sin bästa möjlighet att minska sin miljöpåverkan: att designa produkter som går att uppgradera och reparera. Då skulle enheter kunna användas längre, och skjuta upp den dag då de behöver plockas isär av Daisy”, skriver Greenpeace analytiker Gary Cook i ett uttalande som publicerats av sajten Macrumors.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt