Nya roboten härmar en fladdermus

2018-04-03 14:27  

Biomimik, att härma djur och natur, är hett inom robotiken. Det har tillverkaren Festo tagit fasta på som nu avslöjar sin senaste skapelse – en fladdermus-drönare.

Tyska automations- och industriföretaget Festo har sedan 2007 inom divisionen Bionic Learning Network studerat naturen. De har utvecklat en plattform för att på några år lära sig det som tog evolutionen miljontals år – att kunna flyga.

Och precis som den naturliga utvecklingen har man på robotcentret gått igenom flertalet (logiska?) stadier. Först kom flygande rockan Air_ray (2007) följt av AirPenguins (2009). 2011 tog man steget upp ur havet och presenterade SmartBird – en robotfågel inspirerad av gråtruten. Därefter tog man en avstickare över till insekternas rike och experimenterade med robottrollsländor och fjärilar.

Men nu har man återgått till däggdjurs-mimik. Bionic Flying Fox är som en fladdermus. Kroppen är ett lättviktsbygge och består av en kombination av kugghjul och motorer. Vingarna består av en sorts elastan som svetsas ihop med ett lufttätt membran. Tack vare dess cellindelning ska roboten kunna flyga även om vingarna får smärre skador.

Fladdermusroboten har ett vingspann på 2,28 meter och flyger semiautonomt. Självklart är det inte så att Festo har för avsikt att inkorporera denna typ av robot i sitt produktutbud, men de som besöker Hanovermässan 23-27 april kan spana in läderlappen i tillverkarens monter.

 

Kolla in Festo-fladdermusen i klippet här:

 

Felix Björklund

Mer om: Drönare Robotik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer