TECH

Krypterad app stoppad – 48 gripna

48 användare av den krypterade appen Exclu har gripits.
48 användare av den krypterade appen Exclu har gripits.

En krypterad kommunikationstjänst som har använts i organiserad brottslighet har stängts av europeiska utredare. 48 personer som har använt sig av, administrerat och drivit tjänsten Exclu har gripits.

Publicerad

Över 70 egendomar genomsöktes i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Polen i fredags, då även gripandena gjordes, skriver polisen i det tyska förbundslandet Rheinland-Pfalz i ett uttalande.

Även Sverige, Frankrike och Italien var inblandade i utredningen.

"Sverige har deltagit i denna operation, men inte haft några operativa ärenden i vårt land kopplat till tjänsten även om vi har haft en god förmåga att hantera ärenden kopplat mot Sverige, om det hade blivit aktuellt", svarar pressekreterare Stefan Marcopoulos på Nationellt mediecenter hos polisen på TT:s fråga om det svenska inslaget.

Frihetsberövandena kom som en följd av en utredning som inleddes 2020, efter att en tidigare militärbunker i västra Tyskland stängts. Den ska ha haft koppling till sajter där droghandel och annan olaglig verksamhet bedrivits, bland annat appen Exclu som nu har stängts.

Tjänsten har enligt tyska myndigheter funnits som mobilapp till en kostnad av 800 euro, drygt 9 000 kronor, för ett halvår. Uppskattningsvis 3 000 personer var användare, varav 750 i Nederländerna, vars polis också deltagit i utredningen.