ELBILAR

Mercedes AMG GT XX

Glöm EQS – nu visar Mercedes hur en äkta ”flaggskepps-elbil” ska se ut

Tre axialflödesmotorer, effekt på över 1 000 kW och möjlighet att ladda 40 mil på fem minuter. Mercedes AMG GT XX tar prestanda till det extrema – men förevisar vad som ska komma 2026.

Publicerad

Under 2026 ska Mercedes prestandadivision presentera sin första elbil (borträknat specialaren SLS Electric Drive man byggde nio exemplar av). Och här har vi en första glimt av vad som komma skall. AMG GT XX är ett koncept, men visar hur den tänkta fyrdörrarscoupén ska gestaltas. 

Designen är till viss del inspirerad av historiska koncept som C111 och moderna Vision One11. 

Mercedes AMG GT XX
Mercedes AMG GT XX
Mercedes AMG GT XX
Mercedes AMG GT XX

Mercedes avslöjar att motorerna har tagits fram i samarbete med det brittiska dotterbolaget YASA som förvärvades 2021. Motorerna är av axialflödestyp där den stora vinsten är att de är mycket mer kompakta än de enheter som den tyska tillverkaren använder i sina vanliga elbilar. Eller för att använda tillverkarens beskrivning – varje motor är mindre än en pizzakartong.

Vidare har varje motor sin egen växelriktare med kiselkarbidbaserad teknik och de kommer produceras i en specialfabrik i Berlin. Mercedes uppger att produktionen innehåller 100 olika moment varav 65 av dessa är helt nya för tillverkaren – och 35 är helt unika i världen.

Extrem prestanda i AMG GT XX

Konceptet har tre stycken motorer ombord. Tillsammans ger de en systemeffekt på ”över 1 000 kW” eller då mer än 1 360 hästkrafter. Tack vare ett nytt prestandabatteri ska man som förare även kunna använda dessa fullt ut vilket då innebär att man kan göra massvis med accelerationer efter varandra – eller ligga och toppfartsköra i 360 km/h. 

Batteriet, vars kapacitet inte anges, ska kunna laddas med upp till 850 kw ”över hela registret” – vilket innebär att 40 mils räckvidd ska ta endast fem minuters laddning.

Mercedes AMG GT XX
Drivlinan i Mercedes AMG GT XX
Axialflödesmotorernas uppbyggnad i Mercedes AMG GT XX

Värt att notera är att Mercedes här använder är cylindriska celler, något tillverkaren inte har i övriga elbilar. Därtill används en NCMA-kemi (nickel, kobolt, mangan, aluminium) med kiselanoder. Det ska ge en energitäthet på 300 Wh/kg samt då ha enorm prestanda när det gäller laddning och lång livslängd.

Vad räckvidden blir återstår att se, men ytterligare en extrem siffra som kan vara av intresse är bilens Cd-värde. Med siffran 0,198 är det knappt sämre än en dykande jaktfalk och även om det inte låter mycket vassare än ex Mercedes EQS med 0,2 – ger det stort utfall på räckvidden. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.