Innovation

Våra hus måste byggas för nytt extremt klimat

Hetta, vind och blöta. Det måste framtidens hus stå pall för när klimatet blir allt varmare. Tekniken och kunskaperna finns, men varken byggbranschen eller försäkringsbolagen har planerat för klimatanpassning ännu. Och forskarna talar fortfarande hellre om energisnåla, sunda och smarta hus.

Publicerad

Illustration: Jonas AskergrenEtt varmare klimat ställer nya krav på våra hus. De måste klara långa heta värmeböljor under sommaren och hårda stormar och slagregn om vintrarna. De måste i värsta fall också kunna stå pall för översvämningar. Miljöanpassat har vi byggt i 20-30 år. Men klimatanpassade hus är ett nytt fenomen, som knappast trängt in i branschens medvetande än. På en konferens om klimat och samhällsplanering i Norrköping nyligen talade forskarna hellre om smarta och energisnåla hus än om byggnader för extremt väder.

Byggarna deklarerade att det är svårt att planera för ett framtida klimat. - Den tekniska livslängden för ett hus är 50 år. Men för mer än fem år kan vi inte planera - det är vad vi anser rimligt för energiinvesteringar, sa Johnny Kellner, miljö- och teknikansvarig på JM AB.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här