TECH

Mjau mjau – kattvideo strömmad från yttre rymden

Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa har lyckats skicka en kattvideo till jorden från sonden Psyche, 31 miljoner kilometer ut i rymden. Katten Taters är dock inte med på Psyche.
Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa har lyckats skicka en kattvideo till jorden från sonden Psyche, 31 miljoner kilometer ut i rymden. Katten Taters är dock inte med på Psyche.

Det kanske inte är som att landa på månen. Men den amerikanska rymdmyndigheten Nasa har nu lyckats skicka en kattvideo från rymden med hjälp av laserteknik.

Publicerad Uppdaterad

Den femton sekunder långa videon i UHD-kvalitet med katten Taters (Taters är kvar hemma i Kalifornien, inte i rymden) skickades från rymdsonden Psyche, 31 miljoner kilometer ut i rymden.

Det är en sträcka som motsvarar en tripp mellan jorden och månen 80 gånger om.

Psyche befinner sig på kurs mot ett asteroidbälte mellan Mars och Jupiter för att undersöka ett obekant metallbemängt föremål.

Tog 101 sekunder

Det tog 101 sekunder att skicka videon, i en hastighet på 287 megabits per sekund. Det är snabbare än många bredbandsanslutningar på marken.

Med sändningen visar Nasa att det går att skicka bredbandsdata miljontals kilometer genom rymden, något som kan vara en förutsättning för framtida rymdfärder, till exempel vad gäller att skicka människor till Mars. Lasertekniken kan öka kapaciteten med tio till 100 gånger, enligt Nasa, jämfört med att förlita sig till de traditionella radiovågorna.

Sändningen gjordes med hjälp av en lasersändare och signalen togs emot av ett teleskop på Palomar-observatoriet i södra Kalifornien. Därifrån skickades den över nätet till Nasas JPL-laboratorium i delstaten.

– Den uppkopplingen, över internet, var faktiskt långsammare än signalen från yttre rymden, säger Ryan Rogalin, vid JPL.

Felix förebild

Att testet gjordes med just en kattvideo är en liten lek med människors internetvanor och, förstås, för att få lite mer uppmärksamhet kring det hela.

Men Nasa har också inspirerats av att den amerikanska televisionen i sin ungdom på 1920-talet använde seriekatten Felix som testbild.

Vad syns då på den femton sekunder långa videon? Jo, Taters som jagar laserljus på en soffa, med grafer om rymdsondens tekniska data och färd inlagda.