TECH

Amerikanska delstaten får inte förbjuda Tiktok

En federal domare stoppar förbud Tiktok i Montana. Arkivbild.
En federal domare stoppar förbud Tiktok i Montana. Arkivbild.

Den amerikanska delstaten Montana får inte förbjuda den populära men omstridda appen Tiktok, något som var tänkt att ske vid årsskiftet.

Publicerad Uppdaterad

Ett förbud skulle strida mot konstitutionen, enligt en federal domare.

En delstat har inte den befogenhet eller makt som krävs för att besluta om ett förbud. Och det bryter också mot användares och företags rättighet enligt konstitutionen, bedömer domaren Donald Molloy i ett preliminärt beslut.

Men frågan om förbud eller inte är inte avgjord, den kommer att tas vidare i rättssystemet. Men så länge den inte är det kan delstaten, som styrs av Republikanerna, inte införa förbudet.

Montana skulle annars ha blivit först bland USA:s delstater att stoppa appen. En rad delstater, och den amerikanska regeringen, har redan förbjudit anställda att ladda ner appen i mobiler och datorer som tillhör delstaten eller staten.

Men Montana vill gå längre och införa totalförbud. Det har motiverats med att Kina skulle kunna skaffa sig information om användarna eftersom ägarbolaget, Bytedance, har sitt säte i Peking. Kinesisk lag säger att regeringen har rätt att kräva bolag som Tiktok på information.

Bolagets advokater hävdar att delstatens agerande är en total överreaktion och ett försök att införa någon slags egen utrikespolitik. Och det baserat på, enligt bolaget, ogrundade farhågor om att Tiktok skulle ge sig in på att lämna data till den kinesiska regeringen.