Elbilar

Nya Model S-versionen får prestanda som slår Lucid Air

Tesla Model S Plaid. Foto: Tesla.com
Tesla Model S Plaid. Foto: Tesla.com
Från filmen Spaceballs. Foto: MGM/Youtube
Från filmen Spaceballs. Foto: MGM/Youtube

Snabbare, mer kraftfull och med…. högre prislapp. Teslas nya superversion av Model S har fått extra allt och målet är att åter etablera modellen högst upp på elbilstronen.

Publicerad

Det var under Teslas Battery Day som en ny version av Model S presenterades. Model S, som först såg dagens ljus 2012, kommer nu erbjudas i en tappning kallad Plaid.

Den ska framförallt erbjuda är prestanda. Versionen kommer inte som en överraskning. Det har varit en illa dold hemlighet att Tesla har arbetat med en ny superbil med tre motorer – och det är exakt vad Plaid har med ombord. 

Även om det vid presentationen var lite svävande om de slutgiltiga siffrorna utlovar Tesla över 1 100 hästkrafter, en acceleration 0-100 km/h på under 2,1 sekunder, topphastighet på 320 km/h samt en räckvidd på över 840 km.

Plaid slår Lucid Air på alla punkter

Därtill ska den i USA populära distansen quarter mile (402,3 meter) kunna köras på under nio sekunder. Prestandan är snudd på löjligt bra och tar Model S till en helt ny nivå.

Men när man synar de utlovade siffrorna är det tydligt att Tesla inte har velat ge bort några rekord. Samtliga specifikationer är nämligen strået vassare än dem som nykomlingen Lucid Air har, som presenterades tidigare i september.

Det enda som Tesla-fans och spekulanter inte lär utstöta glada hurrarop över är prislappen. Den nya supermodellen tar ett rejält kliv upp i det avseendet. Ett stycke Model S Plaid kostar 1 499 900 kronor, alltså 440 000 kronor mer än vad Performance-versionen kostar.

Rymdparodi gav inspirationen

För dem som undrar varför modellen kallas för Plaid, vilket normalt sett är namnet på den skotska tartanen, är svaret filmen Det våras för rymden eller Spaceballs som 80-talsfilmen heter i original.

Från denna Star Wars-parodi har Tesla hämtat inspiration när det kommer till hastighetsbenämningar: Light Speed, Ridiculous Speed, Ludicrous Speed, Plaid Speed.