Här är nästa Marsrobot

2016-07-27 13:49  
En av uppgifterna för Mars 2020 är att hitta tecken på liv. Foto: NASA

Nu påbörjas tillverkningen av rovern som ska utforska Mars om fem år.

Teknikerna vid Nasa är nu klara med sin design av rovern Mars 2020 som ska utforska Mars, skriver den amerikanska rymdmyndigheten.

Målsättningen är att den ska skickas iväg i augusti 2020 och landa på Mars i februari 2021. Ett av de främsta uppdragen blir att undersöka vilka naturresurser som finns på planeten och som kan användas under kommande bemannade marsfärder. Det forskarna främst hoppas hitta är användbart syre.

Konstruktionen av den nya rovern är baserad på Curiosity som finns på Mars sedan 2012 där den kartlagt och undersökt delar av planeten.

Men utrustningen på Mars 2020 blir både annorlunda och bättre. Exempelvis de kameror som ska användas. Rovern ska även förse mikrofoner som för första gången ska låta allmänheten höra hur det låter på Mars.

För undersökningen av Mars yta finns en nyutvecklad borrutrustning och en radar som når ner under ytan. Markproverna som samlas in kan sedan analyseras av olika inbyggda laboratorier vars främsta uppgift är att kunna hitta tecken på liv.

En del av de insamlade markproverna ska inneslutas i små kapslar som placeras ut på olika ställen i väntan på planerade framtida obemannade expeditioner som ska hämta kapslarna och föra dem till jorden för med avancerade analyser.

Jan Melin

Mer om: Mars Curiosity

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer