TECH

Uppgifter: Nintendo släpper ny Switch-konsol 2024

Oledmodellen av Nintendo Switch. Arkivbild.
Oledmodellen av Nintendo Switch. Arkivbild.

Nintendo uppges vara på gång med en uppföljare till konsolen Switch under andra halvan av 2024. Den sägs skippa oled till förmån för lcd - och det är oklart om den blir bakåtkompatibel.

Publicerad

Nintendo Switch är vid det här laget sex år gammal, låt vara att den genom åren nylanserats i en Lite-version och en annan med större oledskärm. Men även om försäljningen av spel till konsolen fortfarande är urstark så har efterfrågan på hårdvaran sjunkit.

Enligt flera medier – bland dem Video Games Chronicle och Eurogamer – kommer en uppföljare nästa år. Gissningsvis kommer Nintendo inte att överge varumärket Switch och förmodligen kommer den att fungera både bärbart såväl som till tv:n. Den lär dessutom ha löstagbara handkontroller.

Men Nintendo tycks välja att nedgradera skärmen från oled till lcd för att pressa priserna. Den kan också komma att utrustas med mer lagringsplats: med biffigare hårdvara kan spelen som utvecklas till den komma att ta mer utrymme i anspråk.

”Biffig” är kanske att ta i. Nintendo lär sin vana trogen inte försöka matcha kraftpaket som Xbox Series X eller Playstation 5.

Enligt rapporterna har vissa studior redan fått utvecklingsenheter att arbeta med. Dessutom sägs Nintendo bibehålla möjligheten att köpa spel på fysiska kort, snarare än att bara sälja dem digitalt. Däremot är det oklart om äldre Switch-spel kommer att fungera till den nya konsolen.

Något som inte nämns är om Nintendo har för avsikt att förse en helt ny konsol med nya funktioner. Traditionellt sett har Nintendo ofta lanserat nya enheter när de utarbetat ett nytt koncept eller förfinat ett gammalt.