TECH

Här är tv-spelen att hålla koll på just nu

Många häftiga spelsläpp på gång. Ett av de mest hajpade är Zelda Tears Of The Kingdom – vilket släpptes för några veckor sedan.
Många häftiga spelsläpp på gång. Ett av de mest hajpade är Zelda Tears Of The Kingdom – vilket släpptes för några veckor sedan.

Realistiska stadsbyggarsimulatorer och ännu mer realistiska flygsimulatorer. Rymdoperor och svenska Star Wars-spel. Tunga uppföljare och vackra indieprojekt. Här är spelen vi spelar just nu - och de vi ser fram emot inom kort.

Publicerad

Cities Skylines 2

Xbox Series X/S, PS5, pc

Släpps: 24 oktober.

Under de senaste åtta åren är det blott ett spel jag återkommit till om och om – och om – igen: stadsbyggarspelet Cities Skylines. Bara i år har jag plöjt ner hundratals timmar i finska studion Colossal Orders simulator.

Även om Cities Skylines välförtjänt puttade ner klassikern Sim City från tronen så har det många begränsningar. Men redan i första trailern för uppföljaren ser man att många av dem är åtgärdade. Det skadar dessutom inte att Cities Skylines 2 ser alldeles fantastiskt ut, med vad det verkar en mer realistisk (och mindre lekfull) grafik jämfört med originalet.

Starfield

Xbox Series X/S, pc.

Släpps: 6 september

En maffig, enorm, detaljerad rymdopera från skaparna av spel som Skyrim och Fallout 4. Korsa galaxen i rymdskepp du själv designat, landa på någon av de tusentals planeterna och bygg små kolonier. Starfield är Bethesdas mest ambitiösa projekt hittills, och med tanke på deras historia vill det inte säga lite. Starfield är ett äventyr, rollspel, simulator och shooter i ett och samma science fiction-paket. Presentationen av spelet lovar gott, men det är svårt att skaka av sig känslan att Starfield riskerar att spricka i sömmarna: Bethesda är inte bara kända för sina gigantiska spelvärldar, utan också för de många, många buggar som brukar invadera dem.

Star Wars: Outlaws

Xbox Series X/S, PS5, pc

Släpps: 2024

Ett nytt Star Wars-spel förlagt till en öppen värld - men kanske inte fullt så ambitiöst som Starfield. Outlaws utspelar sig mellan Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins återkomst. Och det utvecklas av Malmö-studion Massive Entertainment.

Microsoft Flight Simulator 2024

Xbox Series X/S, pc

Släpps: 2024

Microsoft Flight Simulator 2020 var en teknisk triumf, med hela planeten och dess luftrum som spelyta. Genom åren har det begåvats med en kavalkad av uppdateringar och nytt innehåll. Flight Simulator 2024 är dock en fristående uppföljare. Enligt utvecklarna Asobo utnyttjar Flight Sim 2024 ”de senaste teknikerna inom simulation, moln, maskininlärning och grafik”.

En första trailer visar också större variation: spelaren kan bekämpa skogsbränder, delta i räddningsuppdrag och frakta gods.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Nintendo Switch

Släpps: Ute nu.

Det är Zelda för Fortnite- och Minecraft-generationen, där Link får diy-bygga farkoster efter tycke och smak. Allt som gjorde föregångaren Breath of the Wild till ett av tidernas bästa spel gör comeback. Men Tears of the Kingdom är otroligt nog ännu större och mäktigare.

Alan Wake 2

Xbox Series X/S, PS5, pc

Släpps: 17 oktober

För författaren Alan Wake var inte pennan mäktigare än svärdet. För att tvinga ner sina dämoner blev istället ficklampan det omistliga redskapet i originalets mörka skogar. Uppföljaren ser ut att bli minst lika stämningsfull, och ännu mer läskig. Den här gången får spelaren även stifta bekantskap med nya spelbara karaktären Saga Anderson, FBI-agent. Liksom Cities Skylines härstammar Alan Wake 2 från Finland, designat av berömda studion Remedy.

Final Fantasy VII Rebirth

PS5

Släpps: 2024

Final Fantasy VII betraktas som en milstolpe i rollspelsgenren. Utgivaren Square Enix förvaltar – och mjölkar – det arvet genom att ge ut spelet på nytt, i modern skrud. Restaureringen är så omfattande att återutgivningen delats upp i tre delar. Andra delen i den här trilogin kallas Rebirth och har nyligen begåvats med en maffig trailer.

Diablo IV

Xbox Series X/S, Xbox One, PS5, PS4, pc

Släpps: Ute nu

Om kritikernas omdömen är något att gå efter är Diablo IV ett av de bästa spelen i serien sedan Blizzards original från 1997. Fans av actionrollspel med stor budget, isometriska vyer och massor av loot spelar förmodligen Diablo IV i detta nu.

Pikmin 4

Nintendo Switch

Släpps: 21 juli

När Nintendo föreställer sig utomjordingar ser de ut som färgglada plantor som rör sig i flock. Dessa flockar kan dirigeras att utföra olika uppgifter vilket placerar Pikmin – som kom ut första gången 2001 – i pussel- och realtidsstrategifacken. Det må vara en nischad franchise, men med tanke på att Nintendo fortsätter att ge ut spel i serien tycks den nischen vara ganska stor.

Final Fantasy XVI

PS5

Släpps: 22 juni (demo ute nu).

Mycket av den här spelseriens dna är intakt i Final Fantasy XVI, men samtidigt har designen moderniserats så till den grad att det nästan är mer actionäventyr än rollspel.

Baldur’s Gate 3

Xbox Series X/S, PS5, pc

Släpps: 31 augusti.

En förhandsversion av Baldur’s Gate 3 har funnits ute en tid och av reaktionerna att döma ser det här Dungeons & Dragons-inspirerade rollspelet ut att bli något alldeles extra.

Spider-Man 2

PS5

Släpps: 20 oktober.

Spider-Man-spelen till Playstation 4 och 5 har blivit en av senare års riktigt stora succéer till Sonys konsoler. Marvel-ifieringen av världens biografer spiller alltså över på Playstation och Spider-Man 2 ses som en av höstens största lanseringar. Utvecklaren Insomniac är dessutom redan i färd med att göra spel av Wolverine.

Hyper Light Breaker

Pc

Släpps: 2023 (förhandsversion)

Ett av de vackraste spelen genom tiderna – Hyper Light Drifter – får här en andlig uppföljare. 2d-miljöerna i Drifter har bytts till 3d i Breaker, men den blixtrande spelmekaniken och de fantastiska färgerna gör att allt känns bekant.

Hollow Knight: Silksong

Xbox Series X/S, Xbox One, PS5, PS4, Nintendo Switch, pc.

Släpps: 2023 (hoppas vi)

Det är inte bara skönheten som gör ont i Hollow Knight. Det här är brutal metroidvania som kräver fingerfärdighet och lokalsinne. Varje miljö i labyrinten är ett konstverk och med tanke på alla gånger man dör får man chansen att upptäcka dem om och om igen. Uppföljaren Silksong skulle ha släppts under första halvan av 2023, men har försenats.

Haunted Chocolatier

Släpps: 2024 (hoppas vi).

Allt som visats av Haunted Chocolatier är några stillbilder och korta videoklipp. Det kan lika gärna släppas 2025, 2026 eller 2027. Men det här är Stardew Valley-skaparen Concerned Apes nya projekt och med tanke på att det är ett av det senaste decenniets bästa spel kunde vi bara inte låta bli att nämna Haunted Chocolatier.