TECH

Trött i tummen av allt scrollande? Här är ett tips som kan hjälpa

En hand som håller i en Iphone och scrollar genom Ny Teknik.
Trött i tummen av allt scrollande?

Det finns ett snabbare sätt att scrolla genom långa texter och hemsidor på din Iphone - så här gör du.

Publicerad Uppdaterad

När man scrollar på en Iphone, oavsett om det är på en hemsida, i en mejltråd eller i ett långt dokument dyker en tunn grå indikator upp till höger på skärmen.

Om du fram tills nu tänkt att den bara indikerar hur högt upp – eller långt ner – i texten du befinner dig har du använt scrollfunktionen fel.

Det är i sig inget konstigt. Den avskalade designen och det faktum att pluppen försvinner snabbt efter man släppt skärmen tyder på att den inte är särskilt viktig. Men testa att trycka ner fingret på pluppen så fort den dyker upp – då kommer du att scrolla fortare än någonsin.

När du känner vibrationen kommer det gå snabbt

När den grå knappen dyker upp till höger trycker du snabbt ner fingret och inväntar haptiken. En liten vibration och en grafisk förändring – den tunna grå indikatorn blir tjockare – säger till när du gjort rätt. Precis som på en dator kan man nu använda knappen för att snabbt och enkelt scrolla igenom en hemsida eller mejltråd på nolltid.

Ny Tekniks hemsida och en liten grå scroll-knapp.
Den lilla grå pluppen, eller strecket, uppe till höger dyker upp när du scrollar.
Ny Tekniks hemsida och en tjockare scrollknapp.
Om du trycker på pluppen/strecket och håller fingret nertryckt kan du snabbare scrolla genom långa texter och hemsidor.

Den snabbscrollande funktionen är egentligen inget nytt, Iphones och Ipads som kör iOS 13 – som släpptes 2019 – eller senare har funktionen implementerad. Men förhoppnings kan det hjälpa dig att hitta artikeln eller textstycket du letar efter snabbare.