TECH

Teknikjättar årets vinnare på börsen – nu kommer rapporterna

Marc Zuckerberg på en skärm med Meta-loggan bredvid sig
Metas vd Mark Zuckerberg har genomfört stora besparingspaket. Arkivbild.

Året såg först motigt ut, även för de tunga teknikbjässarna på Wall Street. Pressade kunder stramar åt till följd av hög inflation och räntelyft. Men de så kallade Faang-bolagens aktier har trots detta blivit draglok på börsen. Mark Zuckerbergs Meta ligger på plus 77 procent hittills i år.

Publicerad Uppdaterad

Resultatmässigt väntas Faang-bolagen redovisa stora vinstfall – de största sedan 2009, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Mycket av nyhetsflödet har på senare tid handlat om hur de tävlat i grenen drastiska personalnedskärningar.

Kurslyften sedan årsskiftet handlar dessutom om rekyler för svårt sargade aktier. Flera av aktierna kraschlandade 2022.

Ai bubblar

Det bubblar samtidigt kring artificiell intelligens. Detta har fått många att omvärdera framtiden för sektorn, enligt Inge Heydorn, förvaltare på rådgivaren och kapitalförvaltaren GP Bullhound.

– Och inflation är ofta rätt bra för teknologi. Teknologi gör att vi blir effektivare, får ned kostnaderna – med tekniska lösningar eller robotar, säger han.

Han tror att många på marknaden nu tar sikte på tiden efter inflationschocken, som han räknar med ska vara ett avslutat kapitel 2024-2025.

– Faangbolagen har rekordstora kassor, de har råd att satsa, säger Heydorn.

Kollegan Johan Nilke teknikförvaltare på Lannebo Fonder tycker det blir spännande att se om de stora neddragningarna kommer synas i marginalerna från första kvartalet.

– Det kan gå fort i USA, där man inte har samma ledtider när det gäller personalneddragningar som här, säger han.

FAKTA

Tunga teknikrapporter på Wall Street i veckan

Rapportsäsongen har nu varit i gång ett tag och det är dags för en serie tunga teknikrapporter på Wall Street. Här är några av rapporterna att ha extra koll på under veckan:

Tisdag: Spotify (vid lunchtid), Alphabet/Google (efter klockan 22), Microsoft (efter klockan 22), Texas Instruments (efter klockan 22)

Onsdag: Meta Platforms/Facebook (efter klockan 22)

Torsdag: Amazon (efter klockan 22), Intel (efter klockan 22)

Iphonetillverkaren Apple har ännu inte spikat sitt rapportdatum, men väntas rapportera i början av maj.

Tesla och Microsoft brukar också tas med när man ska bedöma hur teknikbolagen i USA mår.

Teslas aktie ligger hittills i år på plus 34 procent, trots en oväntat svag delårsrapport för första kvartalet. Microsofts aktie har inför delårsrapporten på tisdagskvällen svensk tid gått upp med 19 procent.

Nvidia, stor underleverantör av AI-teknik och utrustning till datorhallar, har brutet räkenskapsår och hamnar därför långt efter de andra i rapportfloden.

Den stora frågan är dock hur efterfrågan påverkas av inflation och räntor, enligt Nilke. Press nedåt syns redan i konsumentledet på många marknader.

– Men det är svårt att dra alla över en kam, säger han om hur Faang-bolagen påverkas.

I den exklusiva skaran jättebolag som går under benämningen Faang ingår Facebook-ägaren Meta Platforms, Iphone-tillverkaren Apple, Google-ägaren Alphabet och näthandelsjätten Amazon.

Uppgång i år

Netflix räknas också in i gruppen – bolaget står för n:et i Faang. Streamingtjänsten slog i förra veckan till med en kvartalsrapport där vinsten rasade 18 procent, men där antalet abonnenter ökade med 1,75 miljoner.

Netflix aktie har sedan rapporten backat 1,5 procent, vilket minskat lyftet sedan årsskiftet till 11 procent – vilken kan ställas mot S&P 500-index på plus 8 procent.

Bäst i klassen när det gäller kurslyft hittills i år är Mark Zuckerbergs Meta Platforms, som inför sin kvartalsrapport på onsdag har lyft med 77 procent hittills i år.

Detta exceptionella lyft ska dock relateras till fjolårets kurskrasch, som raderade ut två tredjedelar av aktiens värde. För att nå upp till de historiska rekorden 2021 återstår i runda slängar ett kurslyft till på 80 procent.

Apple och Amazon – vars kvartalsrapporter väntas i maj respektive på torsdag – ligger samtidigt på plus 27 procent sedan årsskiftet. Google-ägaren Alphabet – vars kvartalssiffror ska presenteras på tisdag kväll – har gått upp 19 procent.

Mycket återstår

Det svenska bidraget till sektorn – strömningstjänsten Spotify – rapporterar vid lunchtid på tisdag. Inför kvartalssiffrorna har Spotify-aktien lyft med 69 procent.

Men precis som för Meta återstår mycket för att Daniel Eks Spotify ska återta kursraset i fjol. Och för att nå upp till aktiens historiska topp för drygt två år sedan måste Spotify-aktien upp i runda slängar 140 procent till.

Fotnot: Både GP Bullhound och Lannebo fonder har innehav i aktier i flera av de bolag som diskuteras i artikeln.