SAMHÄLLE

Sverige övar mobilisering via radion

Under måndagen kommer ett mobiliseringsmeddelande att gå ut i Sveriges Radio P4 som en del av militärövningen Aurora 23. Arkivbild.
Under måndagen kommer ett mobiliseringsmeddelande att gå ut i Sveriges Radio P4 som en del av militärövningen Aurora 23. Arkivbild.

Under måndagen kommer ett mobiliseringsmeddelande att sändas i Sveriges Radios P4, men allmänheten behöver inte göra någonting. Det handlar om en övning.

Publicerad Uppdaterad

Militärövningen Aurora 23 har pågått sedan den 17 april, och meddelandet markerar inledningen av en ny övningsfas, där kriget till sist kommit till Sverige.

"Du som har fått en inkallelse till krigsförbandsövning (KFÖ) med start den 24 april, ska nu så snart som möjligt inställa dig på den plats som anges i inkallelseordern", lyder en del av meddelandet som kommer att sändas över hela landet.

Anledningen är att mobilisering ska övas in på ett så verklighetstroget sätt som möjligt. Vid en verklig allmän mobilisering sprids informationen dessutom via beredskapslarm, tv och brevinkallelser, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Den första veckan av övningen har fokuserat på hot som kan föregå ett krig, såsom sabotage, it-attacker och påverkansoperationer. I övningen har man också utgått från att dricksvattnet på vissa håll blivit otjänligt, att det har blivit svårt att få ut kontanter och att elförsörjningen är svajig.

Runt 26 000 personer från 14 länder deltar i Aurora 23, som därmed är den största militärövningen i Sverige sedan Sydfront 89.