TECH

Open AI i miljardavtal med Murdochs mediejätte – får träna ai på innehållet

News Corp är grundat av mediemogulen Rupert Murdoch, som lade ifrån sig ordförandeklubban i fjol. Arkivbild.

Mediejätten News Corp har tecknat avtal med Open AI värt upp mot 250 miljoner dollar över fem år, motsvarande 2,7 miljarder kronor. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Publicerad Uppdaterad

Affären innebär att Open AI – som ligger bakom språkmodellen Chat GPT – kommer att kunna använda innehåll från News Corps publikationer för att svara på användares frågor och träna upp AI-tekniken.

News Corp, grundat av Rupert Murdoch, äger bland annat tidningarna The Times, The Sun, New York Post och Wall Street Journal.

Flera amerikanska tidningar har stämt företag som Open AI och Microsoft för att ha använt upphovsrättsskyddat material för att utveckla sina AI-tjänster. Andra mediebolag – en grupp som News Corp nu ansluter sig till – har i stället förhandlat och tecknat avtal.

”Den digitala tidsåldern har präglats av distributörernas dominans, ofta på bekostnad av kreatörer, och många medieföretag har svepts med av en samvetslös teknologisk ström. Nu är det vår skyldighet att göra det bästa av denna uppkomna möjlighet”, säger News Corps vd Robert Thomson i ett meddelande till personalen, enligt Wall Street Journal.