TECH

Okända Open AI-satsningen: Chat GPT får ”långtidsminne”

Chat GPT kommer att få bättre minne.

Snart kan Chat GPT minnas alla samtal du haft med den. Tanken är att göra den mer personanpassad. Men om det låter läskigt ska man kunna stänga av funktionen.

Publicerad

Efter dramat på Open AI i höstas har vi fått se ett mer bekant ansikte utåt i början av 2024: företaget som lanserar produkter i strid ström. 

Den butik för specialbyggda GPT:er som blev försenad när Sam Altman först fick sparken och sedan gjorde comeback som vd är nu öppnad. Såväl företag som privatpersoner kan göra egna Chat GPT-varianter och tillhandahålla dem i butiken. 

I skyltfönstret kan man för tillfället hitta GPT:er från bland andra Consensus (specialiserad på vetenskapliga artiklar), Khan Academy (kodmentor) och Canva (grafisk design). Under våren ska Open AI rulla ut ett intäktsprogram för de mest populära GPT-botarna, men hur det ska fungera är inte känt. 

Därtill har Open AI lanserat Chat GPT Teams som liknar Chat GPT Enterprise, men med ett ökat fokus på samarbete mellan medarbetare och större möjligheter att administrera rättigheter. 

Ändå är den kanske mest intressanta nyheten den som Open AI inte ens berättat så mycket om än. Ett fåtal användare har rapporterat att Chat GPT nu kan minnas vad som sagts i olika konversationer. 

Möjligheten (för de som fått tillgång) aktiveras i inställningarna och kallas ”personanpassning”. ”Chat GPT kommer att minnas preferenser och detaljer” står det enligt en skärmdump en användare publicerat på X. 

Det ska också gå att styra över vad Chat GPT minns och slå av funktionen helt och hållet. 

En av Open AI:s medgrundare, Greg Brockman, skriver på X att företaget hoppas kunna rulla ut personanpassning mer brett under de kommande veckorna.