TECH

Nu har den första människan fått ett hjärnchip från Neuralink

Ett hjärnimplantat.
Neuralinks implantat.

Neuralinks hjärnimplantat har nu börjat testas på människor. Elon Musks bolag fick ett godkännande för kliniska studier förra året men har också fått kritik för att hur de behandlat djur under tidigare tester.

Publicerad Uppdaterad

Med företaget Neuralink vill Elon Musk koppla upp hjärnan. Efter att ha testat chipet på råttor, grisar och apor har turen nu kommit till människor.

– Den första människan fick ett implantat från Neuralink i går och återhämtar sig bra, skrev Elon Musk på X den 29 januari.

Implantatet är ett myntformat chip och opereras in av en robot för att ersätta en bit av patientens skalle. 64 små böjliga sladdar går ut från chipet och in hjärnbarken. Till att börja med är målet att hjälpa paralyserade patienter, till exempel människor med ryggmärgsskador.

På lång sikt hoppas företaget dock kunna koppla upp alla som vill uppgradera sina kognitiva förmågor. Ett exempel på en förmåga bolaget hoppas kunna erbjuda är att kunna kommunicera med enbart tankekraft.

Kritik mot företagets djurtester

Det amerikanska läkemedelsverket FDA godkände klinisk prövning av implantatet våren 2023. Vem den första patienten är framgår än så länge inte. Men patienten behöver vara över 22 år gammal, ha en ryggmärgsskada eller ALS som påverkar motoriken hos armar och ben samt inte ha några andra implantat, skriver tidskriften New Atlas

De 64 sladdarna som går in i hjärnan öppnar 1 024 kanaler för tvåvägskommunikation mellan chipet och hjärnan. Med hjälp av detta är tanken att patienten sedan ska kunna kommunicera trådlöst med datorer och andra enheter.

I en välkänd video som publicerades 2021 syns hur makaken Pager spelar Pong utan handkontroll, apan styr spelet genom att tänka. Vittnesmål om överdriven och onödig grymhet vid djurtester och över 1 500 döda djur har dock också framkommit vilket gjort att bolaget fått hård kritik.

Neuralink är inte heller ensamt med att utveckla gränssnitt för att koppla samman mänskliga hjärnor med teknik, och de är inte heller det bolag som har kommit längst. Andra bolag är till exempel Blackrock Neurotech, Synchron och Braingate.

Den första produkten från Neuralink kommer att heta Telepathy skriver Elon Musk på X. 

– Tänk om Stephen Hawking kunde kommunicera snabbare än en ”snabbskrivare” eller en auktionsförrättare. Det är målet, skriver han på X.