Innovation

Makaken Pager styr Pong-spelet med hjärnan – enligt Neuralink

Med Neuralink vill Elon Musk utveckla tekniker så att människor kan kommunicera med datorer enbart med sina tankar. Nu ska en apa med hjälp av bolagets implantat ha kunnat spela Pong med hjärnan. 

Publicerad

I videon som Neuralink har laddat upp på Youtube får vi möta den nioåriga makaken Pager. Drygt sex veckor innan det här filmas har Pager fått två av bolagets implantat inopererade, på var sin sida av hjärnan. Det här gör det möjligt för makaken att spela Pong utan en handkontroll. Det är Pagers hjärnaktivitet som avgör rörelserna på skärmen. 

För att komma dit har Pager först fått lära sig att spela Pong med hjälp av en handkontroll, med banansmoothie som belöning. Under tiden har Neuralink registrerat hans hjärnaktivitet. På så sätt kan man se vilka regioner i hjärnan som är knutna till vilka handrörelser. När mönstret är känt har handkontrollen kopplats ur datorn. Men Pager har kunnat fortsätta spela, tack vare hjärntekniken. 

Elon Musk skriver på Twitter den 9 april att Neuralinks första produkt kommer att göra det möjligt för förlamade att använda en smartphone med hjärnan, och att detta ska kunna gå snabbare än för någon som använder sina tummar.