TECH

Elon Musk kräver att HD-domare i Brasilien ska avsättas

X-ägaren Elon Musk kräver att en brasiliansk HD-domare avsätts. Arkivbild.

Medieplattformen X:s ägare, Teslachefen och mångmiljardären Elon Musk, har i en serie attacker under helgen krävt att en domare i Brasiliens högsta domstol ska avsättas.

Publicerad Uppdaterad

Musk hävdar att domaren, som gjort sig känd för att arbeta mot desinformation på nätet, är ett hot mot yttrandefriheten och X (tidigare Twitter) verksamhet i landet.

Musk hävdar att domaren, som också leder en högsta instans för valfrågor, ligger bakom krav på X att stänga, enligt X, ett antal populära konton utan skäl.

Enligt Financial Times är kontona troligen kopplade till högerextrema rörelser.

"Den här domaren har fräckt och gång på gång förrått (Brasiliens) författning och folk", skrev Musk på X och krävde att domaren ska avgå eller ställas inför rätta.

Snabbt svar

Men svaret från regeringen och Högsta domstolen kom snabbt. Brasiliens motsvarighet till justitieminister, Jorge Messias, tog Musks angrepp till intäkt för att sociala medier snabbt måste regleras hårdare.

"Vi kan inte ha ett samhälle där miljardärer utomlands styr sociala plattformar och tillåter sig bryta mot lagen, vägrar att följa domstolsbeslut och hotar våra myndigheter", citerar FT Jorge Messias.

Startar utredning

Och domaren som är föremålet för Musks ilska, Alexandre de Moraes, har beslutat att det ska utredas om Musk genom angreppen och X vägran att följa domstolsbeslut har gjort sig skyldig till brott. Det rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.

Högsta domstolen gav beskedet om utredningen i ett meddelande på sin hemsida på söndagen.

Företrädare för Brasiliens president Lulas parti anklagar Musk för angrepp mot rättssystemet och landets suveränitet.