TECH

Ingenjörsteam från Google – och 33 miljoner – stöttar svenska klimatprojekt

Google-initiativet Impact Challange har stöttat flera projekt världen över tidigare.
Google-initiativet Impact Challange har stöttat flera projekt världen över tidigare.

Sökes: Ideella organisationer och sociala företag som vill utveckla projekt med fokus på klimat och hållbarhet. Finnes: Tech-jätte som erbjuder uppbackning i form av ett ingenjörsteam – samt finansiering på upp till tre miljoner euro.

Publicerad

Utmaningarna kring klimat och hållbarhet är fler och större än någonsin. Nu letar Google efter ideella organisationer, akademiska eller forskningsinstitutioner och sociala företag samt så kallade social impact-bolag med idéer om ideella projekt med fokus på hållbarhetslösningar.

"Viktigare frågor än någonsin"

Google.org Impact Challenge är ett initiativ som görs tillsammans med stöd av Samhällsentreprenörskap Sverige och Swedish Incubators & Science Park (SISP). Ansökan har precis öppnat, och de som antas kommer att få stöd i form av ett tekniskt arbetslag bestående 5–15 heltidsarbetande Google-anställda.

Spiralsvetsade torn ger snabbt billig vindkraft

Det är inte allt – deltagarna kommer också att erbjudas finansiering på upp till tre miljoner euro, motsvarande drygt 33,9 miljoner kronor.

– Klimat- och hållbarhetsfrågor är viktigare än någonsin. I en nyligen gjord kartläggning har vi identifierat över 400 startups och scaleups i Sverige med innovationer som kan bidra till att tackla klimatkrisen, säger Regina Summer, Director Strategic Partnerships & Policy, på Swedish Incubators & Science Parks, i ett pressmeddelande.

Stöttade svensk co2-kalkylator

Porträttbild på en leende kvinna som heter Anna Wikland. Hon är Sverigechef för Google.
Anna Wikland, Sverigechef, Google.

Bland tidigare europeiska Impact Challenge-mottagare finns bland annat Normative, grundat i Sverige, som utvecklat en kalkylator för koldioxidutsläpp, avsedd för små och medelstora företag.

– Det finns en enorm potential som vi vill stötta. Genom att bidra med resurser för fler att växa och utvecklas kan vi hjälpa organisationer att skapa hållbara lösningar som hela världen kan dra nytta av, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google.

Efter 80 år har AI lärt sig förutspå framtiden

Antalet mottagare beror på kvaliteten på ansökningar som Googles filantropiska arm Google.org får in de kommande sex veckorna.