TECH

”Historisk” investering för Intel – chipjätten satsar på enorm fabrik

Den amerikanska halvledarbjässen Intel storsatsar i Israel. Arkivbild.
Den amerikanska halvledarbjässen Intel storsatsar i Israel. Arkivbild.

Amerikanska Intel – världsledande tillverkare av datorprocessorer – satsar motsvarande omkring 265 miljarder kronor på en ny fabrik i Kiryat Gat i södra Israel, enligt landets regering.

Publicerad

En historiskt stor investering, enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Satsningen uppgår enligt israeliska källor till 25 miljarder dollar (265 miljarder kronor). Det innebär att det är den största investeringen som har gjorts av ett utländskt företag någonsin i Israel, enligt ett uttalande från Benjamin Netanyahu.

Intel utlovar tusentals nya jobb

Den fabrik som ska byggas upp beräknas skapa tusentals nya jobb ovanpå de 12 000 som Intel redan har i Israel – bland annat i andra anläggningar i just Kiryat Gat.

EU-kommissionären: Fler EU-länder bör bryta med Huawei och ZTE

Den israeliska affärstidningen Globes rapporterar att den israeliska staten har gått med på att stå för 12,5 procent av kostnaderna för fabriksbygget. Intel ska i utbyte mot detta ha gått med på att skatten på bolagets vinst i landet höjs från 5 till 7,5 procent.

Vill satsa även i Polen och Tyskland

Målsättningen är att Intels produktion i den nya anläggningen ska vara igång 2027 och pågå till minst 2035.

EU: Google har missbrukat sin position: ”Gynnat sina egna förmedlingstjänster”

Den amerikanska halvledarjätten har också nyligen aviserat stora satsningar på nya anläggningar i Polen och Tyskland, men det finns ännu ingen bekräftelse från Intel om den nya rekordsatsningen i Israel.