TECH

Han är först med Neuralinks hjärnimplantat: ”Det här är coolt”

Bilden visar en paralyserad ung man som sitter i en rullstol.
30-årige Noland Ardbaugh är Neuralinks förste mänskliga testpatient.

Dykolyckan gjorde Noland Arbaugh förlamad från nacken. Nu berättar han om hur Neuralinks teknik för att koppla upp hjärnan har förändrat hans liv.

Publicerad Uppdaterad

Minnesbilderna från olyckan är vaga, men Noland Arbaugh, 30, kommer ihåg hur han dyker, slår i sitt huvud mot något eller någon. Sekunderna efter det flöt han upp mot vattenytan, oförmögen att röra på armar och ben.

Olyckshändelsen som skadade hans ryggrad skedde 2016, och sedan dess har amerikanen Noland Arbaugh varit helt beroende av hjälp från sina föräldrar för att klara vardagen.

Neuralink kopplar ett chip till hjärnan

När Elon Musks bolag Neuralink efterlyste mänskliga testpatienter, hörde Noland Arbaugh av sig direkt med en ansökan.

Bolaget Neuralink har som mål att koppla upp hjärnan med hjälp av ett implantat i form av ett litet chip. Det ser ut som ett större mynt, och opereras in med hjälp av en robot för att ersätta en bit av patientens skalle. Anslutningen mellan hjärnan och implantatet görs med 64 små böjliga kablar.

Neuralinks chip har tidigare testats framgångsrikt på apor, råttor och grisar. I steget över till mänskliga testpersoner letade Neuralink specifikt efter personer som förlamats efter ryggmärgsskador – precis som Noland Arbaugh.

Krävs liten ansträngning för att styra datorn

I en färsk intervju med den amerikanska tekniktidningen Wired berättar Arbaugh om hur det är att vara den första människan att testa Neuralinks chip. Innan försöket kunde Noland Arbaugh styra en rullstol och Ipad med hjälp av munrörelser och en liten joystick.

Implantatet och de 64 kablarna öppnar 1 024 kanaler för tvåvägskommunikation mellan chipet och hjärnan. Målet är att kopplingen ska göra det möjligt för patienten att kunna kommunicera med datorer och andra enheter trådlöst.

Till Wired säger testpersonen Noland Ardbaugh att hjärnchipet har gett honom större frihet, även om han fortfarande behöver hjälp med det mest i vardagen.

Just nu kan han använda implantatet för att styra vissa funktioner på en bärbar Macbook-dator. Det gör att han bland annat kan öppna program, starta podcasts och spela på datorn med hjälp av ett hjärna-till-dator-gränssnitt. Detta har gjorts genom att träna mjukvara att omvandla nervimpulser från Arbaugh till rörelser som styr en markör på skärmen.

– Det krävs väldigt liten ansträngning för mig att styra datorn med hjärnan. Nu kan jag till och med mulittaska och göra flera saker samtidigt på datorn. Inom kort kommer jag också kunna styra en mobil med hjälp av hjärnan, säger han till Wired.

Neuralink-patienten: ”Känner mig mindre hjälplös”

Den viktigaste förändringen som chipet bidragit med är att Ardbaugh känner sig mer självständig, och dessutom avlastar anhöriga och andra som finns i hans närhet.

Nolan Ardbaugh blev så skicklig på att använda implantatet att han bland annat kunde utmana sin styvfar i racingspelet Mario Kart.

Ett par veckor operationen drabbades skedde dock ett bakslag där implantatet förlorade stora delar av kontakten med Noland Arbaughs hjärnbark. Neuralinks personal blev då tvungna mappa om hela systemet för att han skulle återfå kontrollen över datormarkören. Detta ledde till att Arbaugh behövde lära sig en helt ny metod för att kunna använda implantatet, men han ångrar inte sin medverkan i försöket ens för en sekund.

– Jag känner mig mindre hjälplös, och mindre av en börda för andra. Det känns också väldigt bra att folk i närheten inte behöver vänta lika länge på att jag ska kunna utföra vissa saker. Utöver att bli botade så tror jag att den högsta önskan för de flesta som är förlamade i ben och armar är att bli mer självständiga.