TECH

AI-racet: ”Sverige och Europa verkar ha halkat efter”

Halvledarindustrin har fått ett rejält uppsving på senare år i takt med utvecklingen av ny artificiell intelligens (AI). Arkivbild.

Det blev kraftiga kurslyft i AI-sektorn efter branschbjässen Nvidias senaste rapport. Men i Stockholm var reaktionen knappt mätbar.

Publicerad Uppdaterad

"Om man ser på AI-driven datatrafik verkar det som att Sverige – hela Europa – har halkat efter", enligt Johan Nilke, fondförvaltare med fokus på tekniksektorn.

"Det behöver inte betyda att vi (Sverige) är förlorare. Se på Apple. De brukar sällan vara först, utan satsar på att vara bäst i stället", skriver Johan Nilke i en kommentar till TT.

Nilkes jobb på Lannebo fonder är att välja rätt investeringar inom tekniksektorn – både stora och i småbolag – och han har följt sektorn länge.

Han ser en risk för att det enorma intresset för artificiell intelligens (AI) på marknaden är överdrivet. Det kan enligt Nilke vara en hajp snarare än en "industriell revolution", som Nvidias medgrundare och vd Jensen Huang beskriver det.

AI – revolution eller evolution?

Nilke har svårt att hitta specifika svenska bolag att gräva djupare i för att få en bra bild av hur det är ställt med investeringsklimatet, kunskapsnivån och kompetensförsörjningen inom AI i Sverige – även om det finns börsbolag med indirekt exponering mot sektorn som ABB, Atlas Copco eller Munters.

"Och alla mjukvarubolag, bolag med bra data, IT-konsulter och säkerhetsbolag och så vidare kan dra nytta av AI om man hantera det rätt", skriver han.

På den raka frågan om det är en "industriell revolution" eller hajp vi ser svarar han:

"Både och. En industriell revolution är oftast en hajp. Sen övergår det i att alla tar ett steg tillbaka och funderar på hur man verkligen kan använda det/tjäna pengar på det, innan det efter ett par år blir kommersiellt gångbart".

Han tillägger att själva begreppet AI samtidigt är lite svårdefinierat och brett och att det kan leda tankegångarna fel när allt som ryms inom det läggs i samma korg.

För att fånga in vad som pågår inom AI föreslår han – med tanke på att utvecklingen av den artificiella intelligensen i själva verket har pågått sedan 1950-talet – att man stryker R:et i "revolution".

"Kanske det snarare är en evolution än revolution".