TECH

Apple väntas vika ner sig – sätter usb-c i Iphone 15

Apple väntas släppa taget om lightninguttaget.
Apple väntas släppa taget om lightninguttaget.

Apple väntas rätta in sig i ledet och inför usb-c redan i nästa generations Iphonemodeller, i linje med kommande EU-regler.
– Jag kan inte se att det finns några nackdelar, säger Chalmersdocenten Maria Ljunggren.

Publicerad Uppdaterad

På tisdagskvällen, svensk tid, väntas Apple visa upp Iphone 15, nästa generation av teknikjättens storsäljande mobiltelefon. De flesta bedömare tror att det rör sig om fyra modeller som har en sak gemensam:

"Den nya Iphone 15-generationen väntas komma med usb-c-laddning", skriver smarttelefonanalytikern Chiew Le Xuan vid Canalys, i ett mejl till TT.

Därmed slopar Apple lightninguttaget, som funnits i Iphones sedan 2012.

Orsaken till skiftet är EU-regler, som innebär att usb-c blir laddstandard för en lång rad elektroniska prylar från slutet av nästa år.

Målet är att minska elskräpet då en och samma laddare kan användas för alla mobiler, surfplattor och kameror.

11 000 ton elavfall

Enligt EU står slängda och oanvända laddare för 11 000 ton elavfall årligen i unionen, och de kostar konsumenterna en kvarts miljard euro.

– Standardisering hjälper för att hålla nere materialförbrukning, man behöver inte ha så många olika typer av sladdar och laddare. Rent generellt är det att gå i rätt riktning, säger Maria Ljunggren, docent i hållbara materialsystem vid Chalmers.

Bilden visar kontakter av modellerna usb typ A och C samt Apples Lightningkontakt.
Bilden visar kontakter av modellerna usb typ A och C samt Apples Lightningkontakt.

Apple har protesterat, och hävdat att lagstiftningen hämmar innovation och att det ironiskt nog kortsiktigt leder till mer elskräp, när en miljard sladdar, dockor och andra lightningprylar blir värdelösa.

– Om man kan samla in dem kan man ta tillvara på materialet på ett bra sätt. Sedan är ju mycket av de här produkterna ganska kortlivade ändå, säger Maria Ljunggren.

Apple tjänar miljarder på lightning

Apple tjänar enligt beräkningar årligen miljarder dollar på försäljningen av de egna sladdarna, liksom försäljningen av certifikat till andra producenter.

Teoretiskt sett skulle Apple begränsa bytet till en separat europeisk variant av Iphone, men det tror inte Chiew Le Xuan, med hänvisning till bland annat logistiska problem.

Faktum är att usb-c börjat springa ifrån lightningkabeln teknikmässigt, med snabbare överföringshastighet och laddmöjligheter. Apple är egentligen ingen motståndare till sladden. 2016 satte företaget in en sådan port i datorn Macbook Pro, och sedan 2018 finns den även i Ipad Pro.