TECH

CES 2024: Ai, XR och elbilar – 5 heta prylar från världens största teknikshow

2024 rivstartar med CES, den enorma mässan där teknikindustrin visar upp nya konsumentprylar. I år ligger fokus på artificiell intelligens, elektrifiering – och det smarta hemmet.

Publicerad

Den amerikanska elektronikmässan Consumer Electronics Show, ofta förkortat CES, har varit en återkommande arena för ny konsumentteknik sedan 1967. Under mässans historia har allmänheten för första gången fått stifta bekantskapskap med flera tongivande prylar, som videobandspelaren (1970), Nintendo Entertainment System (1985) och DVD (1996). 

Årets upplaga av teknikshowen hålls just nu i Las Vegas, Nevada. Lanseringarna på mässan har varit många, och Ny Teknik har valt ut fem nya, heta prylar som sticker ut.

1. Sony satsar på virtuella världar för industrin 

Sony vill träda in i ny virtuell mark.
Sony vill träda in i ny virtuell mark.

Framtidens stavas XR – i alla fall enligt Sony. XR står för extended reality, vilket är ett samlingsbegrepp för virtual reality, augmented reality och mixed reality. På CES 2024 har teknikjätten precis visat upp en XR-hjälm utrustad med en kraftfull Snapdragon XR2 Plus Gen 2-processor och oled-skärmar med 4K-upplösning. 

Sony har tidigare satsat på VR inom spel (Playstation VR), men den nya hjälmen riktar sig mot en annan målgrupp. Med hjälp av partnern Siemens hoppas tekniktillverkaren kunna bygga en ny plattform för industridesign. 

Sony kallar det för ”rumsligt innehållsskapande”, och tanken verkar vara att bland annat designer ska kunna använda finesser som ”transparent video” (sannolikt så kallad passthrough eller genomströmning) och optimerade kontroller för att arbeta med objekt i 3d. XR-hjälmen väntas nå marknaden under 2024, men i dagsläget saknas prisuppgifter. 

2. Här är Ankers portabla laddstation för elbilar 

F3800 är laddstationen du tar med dig.
F3800 är laddstationen du tar med dig.

Solix F3800 är namnet på tillverkaren Ankers kommande laddstation som ska kunna försörja din elbil, eller villan, med ström. Stationen, som ser ut som en liten soptunna på hjul med en massa uttag på sidan, har en lagringskapacitet på 3,84 kWh med möjlighet att lägga till fler batterier. Den maximala effekten ligger på 6 000 W med 120 eller 240 volts spänning. 

Den flyttbara laddaren lanserades ursprungligen på Kickstarter i 2023, och ska börja säjas den 9 januari. Priset? 3 999 dollar, motsvarande nästan 41 000 kronor. 

3: Ai-teknik snabbar på grillen 

Perfekt grillyta – med hjälp av ai.
Perfekt grillyta – med hjälp av ai.

Ingen CES-mässan utan smarta hemmet-prylar som får dig att lyfta på ögonbrynen. En grej som definitivt sticker ut i är grillen Perfecta, tillverkad av Seergrills. Enligt företaget är det inget annat än ”världens första ai-drivna grill”. Huvudnumret är att grillen ska kunna tillaga maten 90 procent fortare än konkurrenterna. Grillen har en maxtemperatur på 900 grader (1 652 Fahrenheit) och kan rotera maten i 360 grader för jämn tillredning.

Under huven finns en fyrkärning processor och en uppsjö av sensorer. Den egna mjukvaran Aichef kan läsa av information från sensorerna för att kontrollera grillens dubbla infraröda brännare. Perfecta kommer till marknaden före årets slut, och har en prislapp på 3 500 dollar. 

4. Razers vibrerande stol tar gaming till nästa nivå 

Spel som du aldrig upplevt det.
Spel som du aldrig upplevt det.

Årets knasigaste och roligaste CES-pryl står utan tvekan Razer för. Det är egentligen ett koncept, så frågan är om Project Esther någonsin når marknaden. Razer är mest känt för sina datormöss och tangentbord med spelare som målgrupp. Företaget tillverkar också gamingstolar.

Project Esther är en skapelse som ska tillföra en helt ny dimension till spelandet. Stolen är nämligen utrustad med 16 haptiska ställdon som kan vibrera på olika sätt och i flera riktningar för att förstärka upplevelsen av diverse rörelser i spel – exempelvis smällen från när man inne i spelet kastar sig genom en vägg eller rekylen från ett kraftfullt vapen.

Den stora frågan är dock som nämnts tidigare om Project Esther någonsin blir verklighet. En kan alltid hoppas. 

5. Kia visar upp framtidens el-skåpbilar 

Morgondagens skåpbil är modulär, enligt Kia.
Morgondagens skåpbil är modulär, enligt Kia.

Platform Beyond Vehicles (PBV) är som namnet antyder en ny plattform för eldrivna skåpbilar från Kia. Projektet befinner sig fortfarande på konceptstadiet, men tanken är att PBV ska bestå av fyra olika modeller. Det första fordonet, kallat PV5, är tänkt att kunna användas för bland annat leveranser, digitala taxitjänster och annan affärsverksamhet. 

PV5, och plattformens övriga bilar, ska vara modulära i sin konstruktion till viss del. Standardkonfigurationen är en liten skåpbil, men bilen ska exempelvis kunna utrustas med ett förlängt tak för mer utrymme, eller fler säten, för exempelvis taxibolag. Det ska även gå att göra om bilen till en pickup genom att avlägsna delar av lastutrymmet.

Kia planerar att börja tillverka PBV-fordon vid en ny produktionsanläggning i Sydkorea under 2025.