TECH

Anklagelsen: Alibaba spionerar åt Kina via e-handelshub i Europa

Cainiao, ett dotterbolag till Alibaba, har öppat ett stort logistikcenter för e-handel nära fraktflygplatsen i belgiska Liège.
Cainiao, ett dotterbolag till Alibaba, har öppat ett stort logistikcenter för e-handel nära fraktflygplatsen i belgiska Liège.

E-handelsjätten Alibaba har hamnat på den belgiska säkerhetstjänstens radar. Detta efter misstankar om att känsliga data kan slussas vidare till myndigheter i Kina.

Publicerad

2018 fick Liège i Belgien en central position i den kinesiska e-handelsjättens Alibabas framväxande europeiska logistikinfrastruktur.

Skälet: Omtalad kinesisk underrättelselag

På orten har Cainiao Network, ett dotterbolag till Alibaba, under senaste åren byggt upp en enorm logistikhub i nära anslutning till fraktflygplatsen i Liège, som är den femte största i Europa.

Nu står verksamheten under bevakning av Belgiens säkerhetstjänst, VSSE, rapporterar Financial Times. Skälet är en omtalad lag i Kina som antogs 2017.

De fick miljoner i stöd för att utveckla ”evighetsmaskin”

Det handlar om den så kallade underrättelselagen, som bland annat står fast att alla organisationer i Kina ska ge stöd åt och samarbeta med landets underrättelsetjänst.

Anklagas för att slussa data till Peking

Hubben i Liège hanterar framför allt varor som säljs direkt till slutkunder i Europa via e-handelsplattformen Ali Express. Nu befarar den belgiska säkerhetstjänsten att känsliga data rörande europeisk logistikinfrastruktur, transportflöden och handlare som samlas in via Alibabas it-system kan slussas vidare från Liège till myndigheter i Peking.

I fokus står Cainiaos mjukvara som används för att effektivisera logistikprocessor. It-systemet är en del av Alibabas större logistikplattform EWTP (“electronic world trade platform”).

Regeringen till försvaret: Stötta polisen nu

Logistikcentret i Liège öppnade för två år sedan.
Logistikcentret i Liège öppnade för två år sedan.

Risken är att EWTP, och liknande it-logistiksystem från Kina, kan användas för att ge regimen i Peking “stora kunskaper“ om europeiska leveranstörskedjor och eventuella sårbarheter kring dessa, säger Jonathan Holslag, professor vid Vrije Universiteit Bryssel till Financial Times.

Alibaba nekar  –  ”Dataskydd är högsta prioritet”

En annan potentiell fara handlar om att Alibaba-ägda Cainiao kan komma över värdefull information om e-handelsjättens europeiska slutkunder.

– Kännedom om viktiga förändringar i exempelvis konsumtionsmönster är mycket värdefullt för ett land som Kina, som vill dominera hela leverantörskedjan, säger Jonathan Holslag till tidningen.

Volkswagen: ”Vi kan visst bygga billiga elbilar i Europa”

Alibabas logistikhub var på radarn hos VSSE redan före öppningen, på grund av den kinesiska underrättelselagen. Den kinesiska e-handelsjätten, och dotterbolaget Cainiao, förnekar dock alla anklagelser om spionage från belgiska säkerhetstjänsten.

“Datasäkerhet och integritetsskydd är av högsta prioritet för oss. Vi följer alla lagar och förordningar, inklusive gdpr“, säger en representant från Cainiao.