FORDON

Efter tågtragedin i Grekland: Stins medger misstag

En kran lyfter bort rester av tåget från en av vagnarna för att nå en omkommen person som tros vara fast under bråten.
En kran lyfter bort rester av tåget från en av vagnarna för att nå en omkommen person som tros vara fast under bråten.

Den stins som greps under gårdagen har erkänt "misstag" i samband med tågtragedin. Dödstalet efter den värsta tågolyckan i Greklands historia stiger. 46 människor har bekräftats döda efter frontalkrocken mellan ett persontåg och ett godståg strax före midnatt i tisdags.

Publicerad Uppdaterad

Under natten mot torsdagen har räddningsarbetare fortsatt att söka efter överlevande i tågvraket, men chanserna att hitta någon vid liv minskar. Ett tiotal människor som tros ha varit ombord på tåget saknas fortfarande.

– Tiden är inte på vår sida, säger en talesperson för brandkåren till nyhetsbyrån AFP.

Passagerare har beskrivit mardrömslika, kaotiska scener från olyckan _ hur de kröp över kroppar och bråte och krossade rutor med hjälp av väskor för att ta sig ur.

Kan få livstid

Samtidigt hopar sig frågetecknen och kraven på svar kring hur olyckan kunde ske.

Under torsdagen kom beskedet att den stins i staden Larissa som greps under onsdagen har erkänt misstag i samband med olyckan.

– Jag tror att ansvaret, försumligheten, misstaget har erkänts av stinsen, säger regeringens talesperson Yiannis Economou till reportrar.

59-åringen väntas framträda i rätten under dagen och kommer då behöva svara på hur ett persontåg med runt 350 passagerare tilläts att i flera kilometer färdas på samma spår som ett mötande godståg. Han väntas åtalas för vållande till annans död och kan få livstids fängelse om han döms.

– Allt visar att tragedin ledsamt nog orsakades främst av ett tragiskt mänskligt misstag, säger premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

”Som papper”

Tågets två första vagnar demolerades totalt av kraften i kollisionen och den tredje, restaurangvagnen, fattade eld. Temperaturen inne i vagnen uppges snabbt ha nått en temperatur på 1 300 grader.

– Det var ett studenttåg, fullt av unga i 20-årsåldern, säger Costas Bargiotas, doktor vid ett närliggande sjukhus, till grekiska Skai TV.

– Det var verkligen chockerande. Vagnarna knycklades ihop som papper, tillägger han.

Protester i Aten

Många universitetsstudenter befann sig på tåget efter att ha besökt en karneval under helgen. Vissa offers kvarlevor uppges ha varit så förkolnade att de nu måste identifieras med hjälp av dna-prov från anhöriga.

Under onsdagskvällen protesterade hundratals greker utanför tågbolaget Hellenic trains kontor i huvudstaden Aten. Polis svarade med tårgas när demonstranterna kastade sten mot byggnaden.

Enligt grekiska fackförbund har säkerhetsbrister på sträckan Aten-Thessaloniki varit kända i åratal. Bara timmar efter olyckan lämnade landets transportminister in sin avskedsansökan, och på torsdagen bad hans ersättare om ursäkt för tragedin.