FORDON

”Fruktansvärd natt” – två tåg i frontalkrock i Grekland – över 30 döda

Minst tre av de urspårade vagnarna fattade eld efter kollisionen.
Minst tre av de urspårade vagnarna fattade eld efter kollisionen.

Det har varit en fruktansvärd natt, konstaterar guvernören i grekiska Thessalien. Minst 32 personer har omkommit och ytterligare 85 har skadats, flera av dem allvarligt, sedan ett persontåg frontalkrockat med ett godståg i närheten av staden Larissa.

Publicerad Uppdaterad

På bilder som kablas ut efter olyckan ses kaotiska scener. Rykande tågvagnar ligger huller om buller. Räddningsarbetare letar igenom bråten invid vraken efter demolerade, utbrända vagnar.

Flera tågvagnar spårade ur och minst tre av dem fattade eld i olyckan, som inträffade strax innan midnatt mot onsdagen. Persontågets två första vagnar uppges vara så gott som totalt demolerade. Räddningstjänsten söker efter människor som fortfarande befaras vara fast i vagnarna.

– Insatsen för att få loss instängda människor pågår under svåra förhållanden, säger brandkårens talesperson Vassilis Varthakoyiannis.

Majoriteten av passagerarna har förts i säkerhet, enligt Varthakoyiannis.

Cirka 350 passagerare var ombord persontåget från Aten till Thessaloniki när det kolliderade med godståget, enligt tågoperatören Hellenic train.

– Det var en mycket kraftig kollision. Det här är en fruktansvärd natt, säger Konstantinos Agorastos, regional guvernör i regionen Thessalien, till grekisk tv.

Militärsjukhus i beredskap

Omkring 150 brandmän och 40 ambulanser har deltagit räddningsarbetet, enligt den grekiska räddningstjänsten. Kranar har satts in för att lyfta bråte och de urspårade vagnarna och armén har kallats in för att hjälpa till, uppger grekiska myndigheter.

Ett passagerartåg och ett godståg kolliderade natten mot onsdagen nära staden Larissa, som ligger 38 mil norr om Aten.
Ett passagerartåg och ett godståg kolliderade natten mot onsdagen nära staden Larissa, som ligger 38 mil norr om Aten.

Kollisionen inträffade 13 mil söder om Thessaloniki och cirka 38 mil norr om huvudstaden Aten.

Två sjukhus nära staden Larissa har gått upp i katastrofläge för att ta emot de många skadade, enligt räddningstjänsten. Militärsjukhus i Thessaloniki och Aten har också satts i beredskap.

"Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar", skrev svenska UD:s presstjänst i ett mejl till TT under natten.

Det är oklart vad som orsakade kollisionen.