KARRIÄR

Rapport: Flest kvinnor som sökt omställningsstudiestöd

”Intressant för oss att se hur ansökningsproceduren fungerat och vilka utbildningar som valts”, säger fackförbundets ordförande Ulrika Lindstrand

Av de drygt 26 000 som sökte omställningsstudiestöd för vårterminen var nästan två tredjedelar kvinnor och 24 procent ville gå tekniska YH-utbildningar. Det visar beräkningar baserade på en rapport från Sveriges Ingenjörer. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand menar att lärosätena nu måste få särskilda medel för att kunna anpassa utbildningar efter det nya studiestödet.

Publicerad Uppdaterad

Sussie Arnetz Linder är en av dem som hittills blivit beviljad det nya omställningsstudiestödet (OSS) som är till för personer mellan 27 och 62 år som vill vidareutbildas eller omskolas mitt i arbetslivet. Hon har tagit tjänstledigt från sitt jobb som skolsköterska och studerar nu till frontendutvecklare på Medieinstitutets tvååriga distansutbildning.

Hon är utbildad sjuksköterska, har vidareutbildat sig och läst fristående kurser på fritiden och har därför hela nio och ett halvt år av högskolestudier bakom sig. Nu trivs den 38-åriga fyrabarnsmamma med den mer praktiskt inriktade YH-utbildningen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här