Här är 33-listan 2021. Ny Teknik utser Sveriges bästa teknikstartups.

33-listan 2021: Här är Sveriges bästa teknikstartups

2021-10-21 06:00  

Vilka är Sveriges bästa unga teknikbolag 2021? Den frågan får ett svar med 33-listan, Ny Tekniks startuplista. Här är alla vinnare 2021.

Ny Teknik

Ny Teknik har varje år sedan 2008 presenterat 33-listan. Här samlar vi landets 33 mest innovativa och lovande unga teknikstartups – de företag som vi menar blir morgondagens teknikstjärnor.

Företagen på listan har framför allt en sak gemensamt: en stark egen teknisk innovation med stor affärspotential.

De här kraven måste vara uppfyllda: Företaget ska vara baserat på en egenutvecklad innovation, vara max sju år och ej vara noterat på någon handelsplats. Ett företag får vara med på listan max tre gånger.

Företaget bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål.

Läs mer om alla 33 bolag här nedan – uppdelade efter hur många år de har tagit sig in på 33-listan. Hela listan från A till Z längst ned i texten.

Lista: Svenska hoppen blev dagens techstjärnor (2008-2021)

Det här skiljer 33-listan från andra startuplistor

Första året på 33-listan

Här är årets nykomlingar.

Sture Lindgren, Emma Aneheim och Milton Lönnroth, grundare av Atley Solutions. Foto: Atley Solutions
 

Atley Solutions: Siktar in sig på cancerbehandling

Atley Solutions vill med sin produktionsmetod bana väg för en ny typ av cancerläkemedel: en målsökande molekyl med en radioaktiv strålningskälla på släp. 

Den målsökande molekylen har egenskaper som gör att den fäster vid en cancertumör. Väl där gör den radioaktiva strålningskällan, en radioaktiv isotop av grundämnet astat, sitt jobb. 

Försök att använda det som kallas riktad alfastrålning har pågått under många år. Men en kort halveringstid på strålkällan, och en otillgänglighet av automatiserade produktionsprocesser, har gjort det svårt skala upp försöken. 

Atley Solutions lösning bygger på mångårig forskning vid Göteborgs universitet. Den gör det möjligt att automatisera tillverkningsprocessen och därmed få den jämna produktkvalitet som krävs. I första steget är kunderna forskargrupper, men på sikt hoppas Atley Solution att deras apparat kan finnas på cancermottagningar runt om i världen för läkemedelstillverkning nära patienter som behandlas med metoden. 

Atley Solutions 

Gör: Produktionsmetod för astatinerade läkemedel.

Grundare: Emma Aneheim, Sture Lindegren och Milton Lönnroth. 

Ort: Göteborg. 

Startår: 2019. 

Anställda: 3. 

Nettoomsättning (senaste årsredovisning): 20 272 SEK. 

Riskkapital totalt: 7,1 MSEK. 

Huvudägare: Grundarna Emma Aneheim, Sture Lindegren och Milton Lönnroth, samt Chalmers Ventures. 

År på 33-listan: 2021.

 

Teamet bakom Beammwave. Foto: Beammwave

Beammwave löser 5g-nätets antennproblem

När mobilnätet ska upp på riktigt höga frekvenser, på det så kallade millimeterbandet, krävs nya typer av dynamiskt riktade antenner i både basstationer och i uppkopplade enheter som mobiltelefoner. 

Det kallas för beamforming, och hittills har lösningen varit en analog teknik som varken är snabb eller optimal. Beammwave bygger sin innovationer på forskning från Lunds universitet och har istället tagit fram en digital lösning som ger bättre prestanda, kortare fördröjning och kan förhindra avbrott när mobilen är i rörelse. 

Under sommaren stängde bolaget en övertecknad investeringsrunda på 34,5 miljoner kronor, pengar som ska användas för att ta de digitala 5g-antennerna från labbet till kommersialisering. 

Beammwave 

Gör: Utvecklar radio och antenner för millimeterbandet.  

Grundare: Per-Olof Brandt och Markus Törmänen.  

Ort: Lund. 

Startår: 2016. 

Anställda: 13. 

Nettoomsättning: 3 057 000 kronor (2020). 

Riskkapital totalt: 41,5 miljoner kronor. 

Huvudägare: Grundare och ledning, Almi Invest, Walerud & Partner, Jörgen Lantto och Thomas Rex.  

År på 33-listan: 2021.

 

Grundarna av Bright Day Graphene, Anna Carlsson och Malin Alpsten. Foto: Bright Day Graphene

Bright Day Graphene: Grafen av lignin blir elektroder i solceller

Bright Day Graphene har utvecklat ett sätt att tillverka grafen av lignin. Det kan ge en mer miljövänlig variant av supermaterialet. 

Äkta grafen består av ett enda skikt kolatomer, är lättare än bomull, starkare än stål och har elektriskt ledande egenskaper. Det gör det till ett åtråvärt material. Men att tillverka grafen i större skala är svårt.

De flesta som försöker utgår från grafit, som bryts i gruvor. En utmaning i processen är att se till att grafenflingorna inte klumpar ihop sig.

Bright Day Graphenes metod kommer runt problemet, och ska samtidigt göra tillverkningen mer hållbar.

Bolaget utgår från lignin, som i naturen binder ihop cellulosafibrerna i ved och ger styrka till trädstammar. Resultatet är ett böjligt och genomskinligt grafen i få lager. Detta kan i framtiden användas som elektroder i solceller och superkondensatorer, för att göra dessa mer effektiva och miljövänliga.

Bright Day Graphene

Gör: Tillverkar grafen i få lager från lignin.

Grundare: Anna Carlsson och Malin Alpsten. 

Ort: Kista.

Startår: 2017.

Anställda: 6

Nettoomsättning: 12 848 kronor (2020).

Riskkapital totalt: 5 miljoner kronor.

Huvudägare: Bright Day Inventions AB, Oakman Invest AB

År på 33-listan: 2021.

Läs mer: Bright Day Graphenes nästa mål: Tillverka ett ton grafen per år

 

Den ovanpåliggande varianten av Elonroads elväg installeras på allmän väg i Lund. Foto: Johan Kristensson

Elonroad: Deras elväg laddar i farten

Elonroad utvecklar och tillverkar elvägar i form av en skena som antingen läggs ovanpå asfalten eller fräses ner i nivå med vägbanan. Laddskenan kommunicerar med fordonen vilket bland annat underlättar debitering.

Hittills har bolaget mest fått uppmärksamhet för sin del i Trafikverkets demonstrationsprojekt för elvägar. Tekniken testas just nu i Lund. 

Om och när elvägar får sitt genomslag på allmän väg är fortsatt oklart. Under tiden har Elonroad tillsammans med godsleverantören Bring hittat en potentiellt framgångsrik nisch: som laddinfrastruktur för elfordon på terminaler, hamnar och liknande anläggningar.

I takt med att leverensföretag ställer om till eldrift måste också laddningen lösas. Elonroads system kan relativt enkelt limmas ovanpå hårdgjorda ytor och ger både snabb laddhastighet (upp till 300 kW) och större flexibilitet än om sladd använts.

Elonroad

Gör: Teknik för att ladda elfordon via skena, både stillastående och under färd.

Grundare: Dan Zethraeus.

Ort: Lund.

Startår: 2014.

Anställda: Cirka tolv.

Nettoomsättning: 18,4 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 25 miljoner kronor.

Huvudägare: Bring Ventures, Almi Invest Greentech AB, EIT Urban Mobility, LU Holding, Dan Zethraeus, Karin Ebbinghaus.

År på 33-listan: 2021.

 

Personalstyrkan på Evolar. Foto: Evolar

Evolar: Lägger en extra solcell på glasets insida

Uppsalaföretaget Evolars idé är att öka prestandan hos dagens solceller med en extra solcell på täckglasets insida. 

På så sätt kan en tandemsolcell byggas, med till exempel en kiselsolcell underst och Evolars perovskitsolcell överst. Enligt företaget ökar då verkningsgraden med drygt 25 procent. 

– Det som är vår uppfinning är hur spänningen i perovskiten anpassas till kiselskiktet så att de två skikten enkelt kan parallellkopplas inuti panelen, säger vd Mats Ljunggren.

Evolar siktar på att sälja nyckelfärdiga anläggningar för tillverkning av perovskitsolceller till solcellstillverkare och har den europeiska marknaden i fokus. Mats Ljunggren hoppas att en första produktionslina ska gå igång hos en kund 2023.

Evolar

Gör: Produktionslinor för tandemsolceller.

Grundare: Mats Ljunggren, Kathrin Theelen, Lars Stolt, Erik Wallin och Olle Lundberg.

Ort: Uppsala.

Startår: 2019.

Anställda: 14.

Nettoomsättning: 3,2 miljoner kronor (2020).

Riskkapital totalt: 15 miljoner kronor fram till slutet av 2020.

Huvudägare: Magnora ASA.

År på 33-listan: 2021.

 

Heart Aerospace grundare och vd Anders Forslund. Foto: Heart Aerospace

Heart Aerospace: De ska få elflyget att lyfta

Om tre år hoppas Heart Aerospace att ha sitt första elflygplan för 19 passagerare i luften. Två år senare ska planet, med räckvidd på runt 40 mil, vara certifierat och klart för kommersiell trafik. 

Den egenutvecklade drivlinan håller på att testas, och prototyper på planet är under utveckling. Mycket återstår att bevisa för Heart Aerospace, men bolaget har vunnit finansiärernas förtroende. 

I somras tog bolaget in över 300 miljoner kronor i riskkapital för att förverkliga sin vision. En av huvudinvesterarna är investeringsbolaget Breakthrough Energy Ventures som grundats av Bill Gates, en annan är flygjätten United Airlines som dessutom har förbeställt 200 elflygplan. 

Heart Aerospace

Gör: Utvecklar eldrivna passagerarplan för korta distanser. 

Grundare: Anders Forslund och Klara Andreasson. 

Ort: Göteborg.

Startår: 2018.

Anställda: Cirka 60.

Nettoomsättning: 21,8 miljoner kronor (2020).

Riskkapital totalt: Cirka 310 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, Breakthrough Energy Ventures, EQT Ventures, Y Combinator, United Airlines Ventures, Mesa Airlines, Norrsken.  

År på 33-listan: 2021.

 

Imogos grundare Joacim Wellander, Per Stenflo ch Ellinor Nitt. Foto: Imogo

Imogo: Sprayteknik gör modeindustrin mer hållbar

Att färga textilier och kläder är en resurskrävande process. Med Imogos teknik kan behovet av vatten, kemikalier och energi minska rejält.

I den konventionella produktionen av textilier och kläder går det åt mycket vatten, energi och kemikalier. Dessutom orsakar tillverkningen utsläpp till luft, mark och vatten. Färgning är en del av problemet.

Med Imogos sprayteknik blir det möjligt att använda precis så mycket färg som behövs på ett visst tyg, utan spill. Det kan minska behovet av vatten, energi och kemikalier i processen.

Imogo räknar bland annat med att vattenförbrukningen per kilo tyg som färgas kan minska med 95 procent med deras teknik jämfört med konventionella metoder, och att mängden spillvatten kan minska lika mycket.

Imogo 

Gör: Har utvecklat en sprayteknik för att färga tyg på ett resurssnålt sätt.

Grundare: Joacim Wellander, Ellinor Nitt och Per Stenflo.

Ort: Limhamn.

Startår: 2018.

Anställda: 3.

Nettoomsättning: 142 000 kronor (2020).

Riskkapital totalt: 12 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna samt ACG Kinna Automatic AB, Björn Littorin, Jan-Ove Nilsson, Jens Quistgaard, Ralf Jersby och Fredrik Jersby.

År på 33-listan: 2021.

 

Bild från Indicios verktyg Foto: Indicio.jpg

Indicio Technologies: Prognoser blir enklare deras verktyg

Inom den akademiska världen finns gott om tillgängliga statistiska modeller för att göra prognoser baserat på ekonomiska omvärldsfaktorer. För att tillämpa dem i privata och offentliga verksamheter har det däremot krävts både djup kunskap i statistik samt programmering i exempelvis det statistiska kodspråket R. 

Indicio förpackar och automatiserar prognosmodellerna från akademin i ett verktyg som kan användas av personer helt utan statistisk bakgrund. I jämförelser med de prognoser som kunder gjort på traditionellt sätt, med Excel eller köpta från prognosbolag, har Indicio presterat 40-60 procent bättre. 

Verktyget används bland annat i ledningsgrupper hos storföretag som underlag för strategiska beslut kring exempelvis produktion eller antal anställda och har i arbetet med årets 33-lista bland annat lovordats av ett av landets största byggföretag. Indicio jobbar i dag med flera av de största industribolagen i norra Europa.

Indicio Technologies

Gör: Avancerade statistiska modeller tillgängliga för framtidsprognoser.

Grundare: David Fagersand, Frans Andersen och Daniel Schiess. 

Ort: Stockholm.

Startår: 2015. 

Anställda: 7.

Nettoomsättning (senaste årsredovisning): 1 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 16,3 miljoner kronor.

Huvudägare: David Fagersand och Frans Andersen. 

År på 33-listan: 2021.

 

Individerna bakom Indivd: Carl Johard, Andreas Hjorth, Victor Molén och Fredrik Hammargården. På bilden saknas medgrundaren Leonard Johard. Foto: Indivd

Indivd: Deras teknik spårar dig – anonymt

Indivds patenterade teknik hjälper fysiska handlare att följa sina kunder – utan att känsliga uppgifter behandlas eller lagras. Bilddata från butikskameror analyseras i ett neuralt nätverk i Indivds programvara. Efter att objekt, som personer, har detekterats och fått ett anonymt grupp-id, förstörs all data.

Kvar blir ett ”fragment av identiteten” i och med grupp-id:et. Datapunkterna används sedan i Indivds plattform för att ge handlarna olika insikter om kundflöden – som var folk stannar i butiken. För att vässa systemet har bolaget också investerat i syntetisk data.

2020 fick tekniken grönt ljus ur gdpr-synvinkel av Integritetsmyndigheten. I år har lösningen testats framgångsrikt i en butik i Solna. Nu planerar Indivd fem nya piloter, Europalansering och en kapitalinjektion på över 10 miljoner kronor.

Indivd

Gör: Anonymiseringsteknik som ger fysisk handel bättre kundförståelse.

Grundare: Fredrik Hammargården, Victor Molén, Andreas Hjorth, Carl Johard, Leonard Johard.

Ort: Sundsvall.

Startår: 2018.

Anställda: 15.

Nettoomsättning: 683 000 kronor

Riskkapital totalt: Cirka 11 miljoner kronor. 

Huvudägare: Grundarna.

År på 33-listan: 2021.

 

Henrik Jörntell, medgrundare Intuicell, professor i neurofysiologi vid Lunds universitet. Foto: Anders Ahlgren

Intuicell: Gör ai med förmåga att generalisera

Ett barn behöver inte se tusentals träd som av vuxna försetts med etiketten ”träd” för att lära sig vad som är ett träd. Men ungefär så fungerar moderna djupinlärningsalgoritmer.

Det vill Intuicell ändra på. Baserat på banbrytande forskning vid Lunds universitet, om hur den mänskliga hjärnan förutspår omvärlden, bygger Intuicell en helt ny typ av ai-system.

– Vi bygger ett självstrukturerande, rekursivt nätverk för att skapa ai-system som är så nära en riktig hjärna man kan komma, säger vd Viktor Luthman.

Intuicell

Gör: Utvecklar en fundamentalt ny ai-arkitektur och tillhörande teknikplattform för att ersätta djupinlärning.

Grundare: Henrik Jörntell, Udaya Bhaskar Rongala, Jonas Enander och Linus Mårtensson.  

Ort: Lund

Startår: 2020

Anställda: 5

Nettoomsättning: -

Riskkapital totalt: 900 000 kronor

Huvudägare: Grundare, LU Holding, Viktor Luthman, Mist Ventures, Fårö Capital

År på 33-listan: 2021.

Läs mer: Intuicells system – ”Så nära hjärnan man kan komma”

 

Isabella Palmgren (längst fram till höger) ville satsa på vattenreningsteknik efter utbildningen till civilingenjör på Chalmers. En del av övriga i teamet bakom Mimbly: Emil Vestman, Sara El Harkaoui, Nicolas Maxant och Robin Griffiths. Foto: Mimbly

Mimbly: Gör tvätten till en ren historia

Mimblys filterteknik renar tvättvattnet gång på gång. Filtret fångar också upp mikroplaster, som annars hade spolats ut I avloppet. Som en bonusblir det också en energieffektivisering, eftersom vattnet som återanvänds redan är uppvärmt. 

Produkten Mimboxen är en fysisk låda som paparallellkopplas mellan tvättmaskinen och vattentilloppet och avloppet. I lådan finns filterlösningen, en tank med plats för 40 liter och en mängd sensorer som gör det möjligt att analysera vattenkvaliteten. All styrning och elektronik är helt fristående från den i tvättmaskinen.  

Kunderna, bland annat hotell och tvätterier, finns så här långt i Sverige, men en internationell expansion står för dörren. 

Mimbly

Gör: Vattenbesparing och mikroplastfilter för tvättmaskiner.

Grundare: Isabella Palmgren, Nicolas Maxant och Emil Vestman.

Ort: Göteborg.

Startår: 2017.

Anställda: 7.

Nettoomsättning (senaste årsredovisning): 134 tSEK.

Riskkapital totalt: 8,5 MSEK.

Huvudägare: Isabella Palmgren, Nicolas Maxant, Emil Vestman, Almi Greentech Invest, Chalmers Ventures och Fore C Investment.  

År på 33-listan: 2021.

 

David Olivegren, Geir Söderin, Otto Lundman, Karin Björe, Erik Dölerud och Carl-Johan Åkerström. Foto: Modvion

Modvion: Bygger vindkraftstorn i trä

Genom att bygga vindkraftstorn i trä i stället för stål och betong kan branschens utsläpp minska. Samtidigt kan träkonstruktioner möjliggöra bygget av högre torn.

Inom vindkraft är tillverkningen av tornen en viktig orsak till koldioxidutsläpp. Att bygga ett torn i laminerat trä i stället för stål eller betong kan bidra till flera tusen ton mindre koldioxidutsläpp, enligt Göteborgsbaserade Modvion.

Trämaterialets styrka blir en större fördel med ökad höjd. Utgår man dessutom från en modulär modell, vilket Modvion gör, kan transport och installation av högre torn med större effekt bli möjligt. Detta kan snabba på omställningen mot förnybara energikällor. 

Under 2021 har vindkraftstillverkaren Vestas gått in som delägare i Modvion. Nästa år ska Göteborgsbolagets första fullstora vindkraftstorn i trä stå klart.

Modvion

Gör: Vindkraftstorn i trä, med en modulär konstruktion.

Grundare: Otto Lundman, David Olivegren och Joakim Örneblad.

Ort: Göteborg.

Startår: 2016.

Anställda: 21.

Nettoomsättning: 42 000 kronor (2020).

Riskkapital totalt: Över 50 miljoner kronor (bolaget vill inte uppge en exakt siffra).

Huvudägare: Grundarna, Vestas Ventures samt Chalmers Ventures.

År på 33-listan: 2021.

 

Andreas Hellander, Jens Frid och Morgan Ekmefjord, tre av grundarna av Scaleout Systems. Övriga grundare: Daniel Zakrisson, Ola Spjuth och Salman Toor. Foto: Scaleout Systems

Scaleout Systems: Decentraliserar ai

Är det något moderna ai-algoritmer älskar så är det mängder av data. Många företag har mängder av data. Problemet är bara att den på grund av regulatoriska krav ofta är låst i informationssilor som försvårar arbetet med att träna maskininlärningsmodeller.

Med så kallad federerad maskininlärning löser Scaleout det problemet. Deras skalbara och flexibla teknik gör det möjligt att träna ett ai-system på olika datakällor samtidigt, utan att kompromettera eller röja känslig och/eller reglerad information.

Det här skulle kunna leda till snabbare utveckling av exempelvis läkemedel eller självkörande bilar, men nuvarande kunder inom de industrierna är förstås bara två av alla som kan tjäna på Scaleouts lösning. I praktiken skulle två konkurrerande företag – eller offentliga verksamheter som inte får samköra data – på ett helt nytt sätt realisera potentialen i artificiell intelligens.

Scaleout Systems

Gör: Ramverk och plattformar för decentraliserad ai.

Grundare: Daniel Zakrisson, Jens Frid, Morgan Ekmefjord, Andreas Hellander, Ola Spjuth och Salman Toor.

Ort: Uppsala.

Startår: 2018.

Anställda: 7.

Nettoomsättning: 4,6 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 0 kronor.

Huvudägare: Grundarna.

År på 33-listan: 2021.

 

Johan Risch, utvecklare och partner, Tore Risch, teknikchef och grundare, Daniel Spahr, operativ chef och Jan Nilsson, vd och grundare. Foto: Stream Analyze

Stream Analyze Sweden: Därför älskas de av fordonsindustrin

Det är ingen tillfällighet att fordonsindustrin gillar Stream Analyze. Ett modernt fordon genererar tonvis med data från allehanda sensorer och tillverkarna vill gärna göra ai-analyser utan att behöva skyffla all data till molnet och tillbaka.

Stream Analyzes programvara, som bygger på mångårig forskning från Uppsalas och Linköpings universitet, är kompakt (mellan 150 kB till 5,2 MB), kan skalas upp massivt och fungerar i praktiken med vilket annat system som helst. Med andra ord kan data analyseras på samma plats som den genereras.

Sakerna som är uppkopplade till internet växer exponentiellt och med Stream Analyzes teknik kan möjligheterna bli minst lika stora.

Stream Analyze

Gör: Stream Analyze har en infrastrukturplatform som utan detaljerad programmering gör det möjligt att skapa, distribuera och köra godtyckliga ai-modeller på valfri hårdvara.

Grundare: Jan Nilsson, Tore Risch och Erik Zeitler.

Ort: Uppsala.

Startår: 2015.

Anställda: 17.

Nettoomsättning: 530 000 kr (2020).

Riskkapital totalt: 40 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundare, partners (medarbetare) och Moor Holding AB.

År på 33-listan: 2021.

 

Tangar-teamet, från vänster: Niklas Lindqvist, Axel Nordenström och Tomas Stenarson. Foto: Tangar

Tangar Technologies: De tar augmented reality till nästa nivå

Är det inte märkligt, frågar sig Tangar, att du kan hitta det du letar efter om du är utomhus, men så fort du kommer inomhus är det som en svart låda? Jo, det var åtminstone märkligt, tills den svenska startupen löste problemet. 

Med hjälp av en vanlig mobilkamera kan Tangar rita upp ett punktmoln och snabbt förvandla stora inomhusytor till detaljerade digitala 3d-representationer. Som sedan kan smyckas ut med virtuell information eller användas för navigering.

Bland kunderna finns järnvägsbolag, industribolag och museum. Inom kort kommer Tangars lösning börja användas av matbutiker i Stockholmsområdet.

Augmented reality är på väg att bli riktigt, riktigt, stort och Tangar tar tekniken till nästa nivå.

Tangar Technologies

Gör: Inomhusnavigering med augmented reality och datorseende.

Grundare: Axel Nordenström och Tomas Stenarson.

Ort: Stockholm.

Startår: 2017.

Anställda: 5.

Nettoomsättning: 2,5 miljoner kronor, prognos 2021 (1,6 miljoner kronor 2020).

Finansiering: Grundarna, försäljning och stöd från PTS och Vinnova.

Huvudägare: Grundarna.

År på 33-listan: 2021.

 

Andra året på 33-listan

Har tagit sig in på listan två år.

 

Teknikchef Tim Nordh (till vänster) och vd Adam Dahlquist med Altris katodmaterial. Foto: Altris

Altris: Billigare katodmaterial till batterier

Forskare på Uppsala universitet kom på en billigare metod för att tillverka katodmaterial till natriumjonbatterier. Ur upptäckten bildades företaget Altris.

Prover av materialet har levererats till battericelltillverkare i tolv länder. Nu arbetar företaget med att utöka sin produktionskapacitet. Målsättningen är en fabrik som går igång 2022 och har kapacitet att tillverka 2 000 ton per år. Det räcker till batterier med en samlad energilagringskapacitet om 1 GWh.

I vinter ska en bussdepå i Västerås förses med en laddstation där natriumjonbatterierna består av Altris katodmaterial. 

Natriumjonbatterier ses av många som en lovande och mer miljövänlig batteriteknik än dagens litiumjonbatterier. 

Altris 

Gör: Tillverkar katodmaterial till natriumjonbatterier på ett billigt sätt. 

Grundare: Reza Younesi, William Brant, Ronnie Mogensen, Adam Dahlquist, Paul Larsson och Tim Nordh. 

Ort: Uppsala. 

Startår: 2017. 

Anställda: 15. 

Nettoomsättning: 58 000 kronor (2020). 

Riskkapital totalt: 20 miljoner kronor. 

Huvudägare: Paul Larsson, Reza Younesi, William Brant, Ronnie Mogensen och Innoenergy. 

År på 33-listan: 2020 och 2021.

Niklas Wicén, vd, och Martin Holm, teknisk chef, installerar Aqua Robur-teknik i Mölndal söder om Göteborg. Foto: Sören Håkanlind

Aqua Robur: Turbindrivet iot-system spårar vattenläckor

Aqua Robur har ett mission: Att hjälpa VA-bolag världen över att identifiera dyra läckor och andra avvikelser i åldrande ledningsnät. 

Till sin hjälp har bolaget ett egenutvecklat iot-system fullpackat med sensorer som samlar in data om exempelvis temperatur, tryck och flöde. Det som gör tekniken speciell är att sensorerna delvis är självförsörjande av el tack vare en mikroturbin, samt att enheten är strömsnål nog att kunna hantera data från flera olika givare.

Under 2021 har bolagets kundbas växt stadigt i Sverige och utomlands, exempelvis i Italien. Även riskkapitalbolagen tror på Aqua Robur: Innan sommaren investerade bland annat Latour Future Solutions, Chalmers Ventures och Almi Invest ett mångmiljonbelopp i startupen.

Aqua Robur Technologies

Gör: Iot-teknik som övervakar vattenledningar.

Grundare: Niklas Wicén, Martin Holm, Erik Lagerström, Björn Kristiansen, Torbjörn Skånberg och Gunnar Fernström.

Ort: Göteborg.

Startår: 2015

Anställda: 13.

Nettoomsättning: 1,1 miljon kronor.

Riskkapital totalt: Cirka 44 miljoner kronor.

Huvudägare: Niklas Wicén, Martin Holm, Chalmers Ventures, Latour Future Solutions, Almi Invest.

År på 33-listan: 2020, 2021.

 

Gustav Hasselskog och Ny Tekniks reporter Tommy Harnesk. Foto: Stefan Jerrevång

Candela: Elbåtstillverkaren är tillbaka – med besked

Candela utvecklar och tillverkar eldrivna båtar med bärplansteknik – vilket ger dem oöverträffad energieffektivitet. För att den i grunden instabila konstruktionen ska gå att köra krävs också avancerad styrteknik.

Bolaget tog sig in på listan 2019 men inte året därpå. I år är de dock tillbaka med besked. Nyligen presenterade Candela sin serieproduktionsanpassade fritidsbåt C-8, efterföljaren till C-7 som hittills har byggts i ett 30-tal exemplar.

Bara en vecka innan avslöjade bolaget den egenutvecklade elmotorn C-Pod, som enligt egen utsago blir den världens effektivaste, alla kategorier.

Ytterligare ett framsteg under året är att Candela tillsammans med Region Stockholm ska ta fram den snabbgående bärplansfärjan P-30 med plats för 30 passagerare, som ska sjösättas 2022.

Candela

Gör: Eldrivna båtar med bärplansteknik.

Grundare: Gustav Hasselskog.

Ort: Lidingö.

Startår: 2014.

Anställda: Cirka 55.

Nettoomsättning: 32 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 131 miljoner kronor.

Huvudägare: Gustav Hasselskog och Chris Anderson.

År på 33-listan: 2019, 2021.

Läs mer: Då lyfte det för elbåtsutmanaren Candela – ”Det krävs ett jävla pannben”

 

Christos Xanthis, Anthony Aletras och Erik Jacobsson är grundare av Corsmed. Foto: Corsmed

Corsmed: Tekniken gör mr-undersökningar snabbare

När Corsmed gjorde debut på 33-listan 2020 var det med en lösning som närmast går att beskriva som en flygsimulator för mr-kameror. Corsmeds affärsidé var då att erbjuda en simuleringsplattform som gör det möjligt att träna utan vare sig en riktig patient eller en riktig mr-kamera, med teknik som bygger på forskning från Lunds universitet. 

Under de senaste tolv månaderna har fler kunder kommit till på den befintliga produkten. Men med vårens nyemission i ryggen siktar bolaget nu på att bredda användningsområdet för den underliggande simuleringsmotorn. 

Det lite mer kortsiktiga handlar om att använda simuleringarna till att skapa träningsdata för ai-baserade analyser, det långsiktiga om att göra mr-undersökningar avsevärt mycket snabbare och effektivare, och genom detta möjliggöra framtidens sjukvård.

Corsmed  

Gör: En simuleringsmotor för mr-kameror (magnetisk resonans).

Grundare: Christos Xanthis, Anthony Aletras, Erik Jacobsson.

Ort: Lund.  

Startår: 2016.  

Anställda: 19.  

Nettoomsättning (senaste årsredovisning): 7,7 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 29 miljoner kronor.

Huvudägare: Christos Xanthis, Anthony Aletras, LU Holding AB, Erik Jacobsson.  

År på 33-listan: 2020, 2021.

 

Foto: Debricked

Debricked: Håller koll på öppna källkoden

Debricked står för en av de färskaste nyemissionerna på årets 33-lista. I mitten av september fick Malmöföretaget in 22 miljoner kronor i nytt kapital. 

Företagets affärsidé är att hjälpa utvecklare att hålla ordning på det lego-bygge som en majoritet av all programutveckling är i dag. I stället för att bygga allt från grunden utnyttjas befintliga komponenter som släpps som öppen källkod. Utmaningen är då att hålla koll på säkerhet, licenser och ”community-hälsa” för all den öppen källkod som används. 

Debrickeds lösning är ett system som med hjälp av en patenterad ai-lösning håller koll på de komponenter som används i ett projekt och gör utvecklarna uppmärksamma på potentiella problem och möjliga lösningar.

Över den senaste 20-månadersperioder har användarbasen ökat med 15 procent, månad för månad, och utgörs nu av över 2 000 utvecklare i över 70 organisationer. På produktsidan är en ny sökmotor som visar ”community-hälsa” en viktig milstolpe. 

Debricked 

Gör: Mjukvara för säkerhet, licenshantering och community-hälsa av öppen källkod. 

Grundare: Daniel Wisenhoff, Oscar Reimer, Martin Hell och Emil Wåreus.

Ort: Malmö.

Startår: 2018.

Anställda: 25. 

Nettoomsättning (senaste årsredovisning): 0,5 MSEK.

Riskkapital totalt: 48 MSEK.

Huvudägare: Fyra grundare, Luminar Ventures, Brightly Ventures & Almi Invest.

År på 33-listan: 2020, 2021.

 

Här är Uppsalabolaget Drupps. Foto: Drupps

Drupps: Tekniken utvinner vatten ur luft

Uppsalabolaget Drupps teknik för att utvinna vatten ur luften har tagit steget ut i världen. Två pilotmoduler har hyrts av kunder som vill testa processen, en i USA och en i Thailand.

I Thailand är det SCG, som bedriver tillverkning inom kemi, cement och förpackning, som utvärderar Drupps teknik.

– De vill bli distributörer för oss givet att testet går bra. De ser en möjlighet att utvinna vatten från luften för att använda i egen och andras industri, eftersom många vattendrag är kontaminerade i Thailand, säger Peter Silfwerbrand, vd på Drupps.

Företagets process bygger på en vätska som suger åt sig vatten, som sedan extraheras, destilleras och renas i flera steg.

Pilotmodulerna har utvecklats och byggts i Uppsala.

Drupps

Gör: Utvinner vatten ur luft.

Grundare: Fredrik Edström och Jonas Wamstad.

Ort: Uppsala.

Startår: 2017.

Anställda: 10.

Nettoomsättning: 33 000 kronor (2020).

Riskkapital totalt: Cirka 70 miljoner kronor.

Huvudägare: Päab (Professionell ägarstyrning AB).

År på 33-listan: 2020, 2021.

 

Enginzyme. Från vänster Samuel Hägerstam, Robin Chatterjee och Karim Engelmark Cassimjee. Foto: Enginzyme

Enginzyme: Deras metod gör industrin grönare

Enginzymes metod öppnar för att ersätta kemiindustrins metallbaserade katalysatorer med enzymer. Det kan göra allt från kosmetika till plast mindre miljöbelastande. 

I framställningen av allt från plast till metanol använder industrin sig av katalysatorer, alltså något som påskyndar en kemisk reaktion. Metallbaserade katalysatorer är det vanliga. Enginzyme har en annan lösning.

Med bolagets patenterade material är det möjligt att binda enzymer i aktiv form, så de behåller sin funktionalitet. Därmed ska de kunna användas lika effektivt som andra katalysatorer.

Tekniken kan underlätta industrins övergång från fossilbaserade till fossilfria tillverkningsprocesser. Den kan också bidra till att minska energibehovet, eftersom enzymerna kräver lägre temperaturer och lägre tryck än de metallbaserade katalysatorerna.

Bolaget siktar på kommersialisering 2022.

Enginzyme

Gör: En plattform för cellfri tillverkning av kemiska produkter, baserad på syntetisk biologi.

Grundare: Karim Engelmark Cassimjee, Robin Chatterjee och Samuel Hägerstam.

Ort: Solna.

Startår: 2014.

Anställda: 43.

Nettoomsättning: 640 000 kronor (2020, brutet räkenskapsår).

Riskkapital totalt: Cirka 150 miljoner kronor.

Huvudägare: De tre grundarna, Sofinnova Partners, en grupp svenska affärsänglar, Industrifonden, SEB GreenTech. 

År på 33-listan: 2020, 2021.

 

Lars Österberg är vd för Manomotion. I samarbetet med tyska Altendorf utvecklas säkrarare justersågar. Foto: Manomotion, Altendorf

Manomotion: Gör teknik för att detektera handrörelser

Manomotion – som gör programvara för att förstå och detektera handrörelser i exempelvis virtual reality – gjorde debut på 33-listan 2017. Nu gör företaget en storstilad comeback. 

Bland annat ska Manomotions teknik användas för att rädda fingrar och händer på användare av tyska Altendorfs justerbara sågar – vilket visar att handspårningen kan göra stor nytta även i verkliga världen.

Enligt vad Ny Teknik erfar är också en annan stor kund på ingång och om allt går i lås där får det betraktas som en riktigt tung skalp.

Manomotion

Gör: Programvara för att detektera händer och vad de gör genom vanlig kamera.

Grundare: Shahrouz Yousefi, Haibo Li, Daniel Carlman.

Ort: Stockholm.

Startår: 2015.

Anställda: 14.

Nettoomsättning:  6 miljoner kronor (prognos för 2021).

Riskkapital totalt: 30 miljoner kronor.

Huvudägare: Shahrouz Yousefi, Haibo Li, Daniel Carlman, KTH Holding.

År på 33-listan: 2017, 2021.

 

Nicklas Jadinge, Niclas Granström Anundi och Sammy Pergament, grundare av Nordic Quick Systems, med några av företagets utbytbara slitdelar i händerna. Foto: Nordic Quick Systems

Nordic Quick Systems: Enkla idén spar stål – och slit

Piteåbaserade Nordic Quick Systems insåg att de årliga underhållsstoppen i bland annat kraftvärmeverk, pappersbruk och sågverk drastiskt kunde sänkas genom en genialt enkel idé: att förse kedjehjulen på transportörerna med utbytbara tänder i slitstarkt stål. 

I stället för att demontera en flera ton tung kedja och solida kedjehjul byts endast tänderna ut. 

En av kunderna konstaterar att bytet numer bara tar två timmar i stället för en hel arbetsdag – vilket innebär att företaget slipper starta den oljeeldade reservkraften för att hålla i gång energileveranserna.

Sedan i fjol har Nordic Quick Systems lanserat två nya produkter med tekniken: skivsållsaxlar och matarvalsar. Omsättningen har tredubblats och företaget förbereder lansering av ytterligare två produkter.

Nordic Quick Systems

Gör: Kedjehjul och andra industrikomponenter med utbytbara slitdelar.

Grundare: Nicklas Jadinge, Niclas Granström Anundi, Sammy Pergament.

Ort: Piteå.

Startår: 2019.

Anställda: Åtta.

Nettoomsättning: Cirka 4,8 miljoner kronor (2020/2021).

Riskkapital totalt: 7 miljoner kronor.

Huvudägare: Nicklas Jadinge, Niclas Granström Anundi, Partner Invest Norr och Sammy Pergament.

År på 33-listan: 2020, 2021.

 

Emma Nehrenheim, miljöchef Northvolt, som leder arbetet med företagets återvinningsteknik. Foto: Johan Gustafsson

Northvolt: Vill femfaldiga kapaciteten att återvinna

Batteritillverkaren Northvolt är en udda fågel på 33-listan. Aldrig förr har ett så stort bolag tagit sig in. Anledningen till platsen är dock inte tillverkningen av litiumjonceller, utan den tillhörande återvinningsprocessen som har utvecklats tillsammans med Chalmers.

Sedan förra året har företaget tagit snudd på ofattbara kliv rent affärsmässigt, vilket förstås är en förutsättning för att kunna realisera återvinningsdelen.

Ett axplock: Fått en order på 14 miljarder dollar (motsvarande 123 miljarder kronor) av Volkswagen, rest 2,75 miljarder dollar (24 miljarder kronor) i kapital samt startat samriskbolag med Volvo Cars för att bygga ytterligare en enorm batterifabrik.

Nyligen meddelade bolaget att återvinningskapaciteten i Skellefteå ska byggas ut, från 25 000 ton batterier per år till 125 000 ton.

Northvolt

Gör: Litiumjonceller, batterisystem, återvinning.

Grundare: Peter Carlsson, Paulo Cerruti, Carl-Erik Lagercrantz, Harald Mix.

Ort: Stockholm.

Startår: 2016.

Anställda: Cirka 2 000.

Nettoomsättning: 204 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 57 miljarder kronor.

Huvudägare: Finansiella institutioner cirka 45 procent, industriella partners cirka 30 procent, grundare och personal cirka 25 procent.

År på 33-listan: 2020, 2021.

 

Västerås-startupens vd Fredrik Tunberg tillsammans med Anders Edström, en av Sally R:s grundare, samt Erik Vallgårda och Petter Kvist. Foto: Sally R

Sally R: Algoritmer fixar bättre inomhusluft

Sally R vill sätta en ny standard för inomhusklimat i kommersiella fastigheter. Detta med hjälp av den egenutvecklade, molnbaserade optimeringstjänsten Ada. Tjänsten kopplas på befintliga aggregat i fastigheterna, och algoritmer räknar sedan ut optimala flöden och börvärden för att nå önskad luftkvalitet på rumsnivå – till lägsta energiförbrukning.

Under det senaste året har Sally R:s tjänst använts i Mall of Scandinavia, och ledde till en 41-procentig energibesparing av kyla, värme och el på ett av ventilationsaggregaten. Nu ska fastighetsbolaget Unibail Rodamco installera Ada på fler aggregat i Mall of Scandinavia och andra gallerior.

Bolaget utvecklar även ny teknik där koldioxid som avskilts från inomhusluften levereras till växthus.

Sally R

Gör: Klimatteknik för luftrening.

Grundare: Anders Edström, Fredrik Edström, Viktor Kjellberg.

Ort: Västerås.

Startår: 2016

Anställda: 8.

Nettoomsättning: 907 997 kronor.

Riskkapital totalt: 17,6 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, privatinvesterarnätverket Päab och Almi Invest.

År på 33-listan: 2019, 2021.

 

Guldbolag

Gör sitt tredje år på listan.

 

Annotells grundare Oscar Petersson och Daniel Langkilde. Foto: Annotell

Annotell: Lär upp självkörande bilar – och växer i rasande fart

Att göra självkörande fordon säkra är en komplicerad process. Det behöva högkvalitativa träningsdata för att lära upp algoritmerna, och noggranna verifieringar för att säkerställa att fordonen upplever världen omkring sig på ett korrekt sätt.

Göteborgsbolaget Annotell har tagit fram en mjukvaruplattform som ska effektivisera och förbättra utvecklingen och valideringen av självkörande fordon och förarstöd. 

– När en mänsklig förare ska köra bil behöver den ta ett syntest hos optikern. Vi ser till att en självkörande bil kan se korrekt, säger Annotells medgrundare Oscar Petersson.

På bara tre år har företaget växt närmast explosionsartat i både omsättning och personalstyrka. På vägen har de knutit till sig ett flertal stora, internationella kunder.

Annotell

Gör: Mjukvara för att träna ai inom fordonsbranschen.

Grundare: Oscar Petersson och Daniel Langkilde.

Ort: Göteborg och München.

Startår: 2018.

Anställda: Cirka 60.

Nettoomsättning: 33,4 miljoner kronor (2020).

Riskkapital totalt: Cirka 70 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, Stena Sessan och Ernström & Co.

År på 33-listan: 2019, 2020, 2021.

 

Makka är Cakes senaste modelltillskott, en elektrisk moped med toppfart om 25 eller 45 kilometer per timme. Foto: Cake

Cake: Tar in halv miljard – elmotorcyklarna blir allt fler

Cake utvecklar eldrivna motorcyklar och -mopeder, med fokus på energieffektivitet, design och funktion. Bolaget har sedan det kom med på 33-listan första gången för tre år sedan utvecklats rejält och har numer fyra modeller i tolv olika utföranden till försäljning. Senast ut är Makka, en stadspendlingsmoped med betydligt lägre pris än övriga modeller. 

Ett helt ekosystem med tjänster och produkter har byggts upp, bland annat portabla solceller för att kunna ladda fordonet i obygden.

Försäljningen gåt mot en tredubbling mätt i antal elmotorcyklar i år jämfört med i fjol, bolaget har utvecklat en egen konnektivitetsplattform och nyligen kom beskedet att Cakes senaste finansieringsrunda ledd av pensionsjätten AMF landar på över en halv miljard kronor.

Cake

Gör: Elektriska motorcyklar.

Grundare: Stefan Ytterborn.

Ort: Stockholm.

Startår: 2015.

Anställda: 62.

Nettoomsättning: 43 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 729 miljoner kronor.

Huvudägare: Familjen Ytterborn, AMF, Creandum och eVentures (Headlines).

År på 33-listan: 2019, 2020, 2021.

 

Alex Mizrahi, Or Perelman och Henrik Hjelte, grundare. Foto: Chromaway

Chromaway: Deras blockkedja sticker ut från mängden

Det är inte alla som hamnat i topp på Deloittes lista över Sveriges snabbast växande teknikföretag, men Chromaway är ett av dem. För tredje året i tar de dessutom en plats på 33-listan. Utöver att de sällar sig till en exklusiv skara, så är företaget dessutom unikt: det är det enda blockkedjebolaget som lyckats med den bedriften.

Chromaway är visserligen vana vid att stå ut från mängden med sin kombination av blockkedja och relationsdatabas. Vars potential de för övrigt själva demonstrerar med blockkedjebaserade datorspel, digitala äkthetsbevis och innovationsprojekt som rör komplicerade fastighetsprocesser.

När andra bara talar om decentralisering visar Chromaway hur det ska gå till.

Chromaway

Gör: Relationsblockkedja.

Grundare: Alex Mizrahi, Henrik Hjelte, Or Perelman.

Ort: Stockholm.

Startår: 2014.

Anställda: Cirka 60 personer.

Nettoomsättning: 330 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: Omkring 85 miljoner kronor. 

Huvudägare: Tre grundare, tillsammans 78 procent, rådgivare 10 procent och investerare 12 procent.

År på 33-listan: 2019, 2020 och 2021.

 

I förgrunden, Jakob Johansson. Längst bak till vänster, Kai Hübner och i mitten bakerst, Dan Song. De är Gleechis grundare. Foto: Jörgen Appelgren

Gleechi: Vr-träning ger bolaget en boost

Att förbättra människans förmåga att interagera i virtuella miljöer har inte direkt blivit mindre angeläget med pandemin. Därför är det kanske inte konstigt att Gleechi, som gör just detta, trots coronakrisen gått från 14 till 29 anställda, tagit in 25 miljoner kronor i en första investeringsrunda och lanserat en saas-plattform för utbildning inom industrin.

Med Gleechis teknik kan man nämligen använda sina händer och fingrar i virtuella miljöer – precis som man gör på riktigt – vilket lämpar sig utmärkt för kunder som vill träna sin personal i att hantera utrustning och arbetsmoment som i verkliga världen kan vara både farliga och komplicerade. Eller som på grund av virusutbrott helt enkelt inte är tillgängliga.

Gleechi

Gör: Bygger en vr-baserad utbildningsplattform för praktiskt arbete.

Grundare: Dan Song, Kai Hübner, Jakob Way.

Ort: Stockholm.

Startår: 2015.

Anställda: 29. 

Nettoomsättning: 482 851 (rörelseintäkter: 12,1 miljoner) kronor.

Riskkapital totalt: 25 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna.

År på 33-listan: 2018, 2019, 2021.

 

Graphmatech har utvecklat ett patenterat grafenkompositmaterial. Foto: Graphmatech

Graphmatech: Materialet kan lösa grafenproblemet

Att tillverka grafen i större skala är svårt. Graphmatechs lösning är ett kompositmaterial som kan integreras med plast eller metall och behålla grafenets önskvärda egenskaper.

I dagsläget har Graphmatech två huvudspår: polymer- och metallkompositer. Med det egenutvecklade hybridgrafenmaterialet har bolaget bland annat gjort det möjligt att tillverka plast och metallbaserade produkter med högre termisk och elektrisk ledningsförmåga samt förbättrade mekaniska egenskaper. 

Graphmatechs högkonduktiva kompositmaterial kan minska behovet av material som det råder brist på genom att leda ström effektivare. I framtiden kan det också spela en viktig roll för energilagring, då de skulle kunna förstärka koboltfria katoder i litiumjonbatterier.

Graphmatech 

Gör: Ett patenterat grafenkompositmaterial baserat på polymer och metaller. 

Grundare: Mamoun Taher och Björn Lindh. 

Ort: Uppsala.

Startår: 2017. 

Anställda: 19. 

Nettoomsättning: 650 000 kronor (2020). 

Riskkapital totalt: 101 miljoner kronor. 

Huvudägare: Grundarna, ABB, Jane Walerud, Inno Energy, Almi Invest Greentech, Molindo Energi. 

År på 33-listan: 2019, 2020 och 2021.

 

Anders Örbom, Thor Olof Philogène, Sarah Lee och Andreas Lee. Foto: Stravito

Stravito: Interna sökmotorn lockar investerare

7-Eleven, Moët Hennessy och Beam Suntory är några välkända varumärken som under året lagts till Stravitos kundlista, där bland andra Electrolux, Carlsberg och Pepsi-Lipton fanns sedan tidigare. 

Den gemensamma nämnaren är att Stravitos kunder har behov av att bättre förstå sina marknader. Genom att göra kunskap och information som finns i en organisation mer tillgänglig för medarbetarna ökar värdet på den. Det är utgångspunkten för den interna sökmotor som Stravito utvecklar. 

Men året som gått sedan förra 33-listan presenterades har inte bara inneburit nya kunder. För några veckor sedan genomfördes dessutom en nyemission på 128 miljoner kronor. 

Stravito  

Gör: Intern sökmotor för marknadsinsikter.

Grundare: Thor Olof Philogène, Andreas Lee, Sarah Lee och Anders Örbom.

Ort: Stockholm.

Startår: 2017.

Anställda: 45.

Nettoomsättning (senaste årsredovisning):  

Riskkapital totalt: 20,1 miljoner euro.

Huvudägare: Grundarna samt Creades, Endeit, Hen Q & Inventure.

År på 33-listan: 2019, 2020, 2021.

 

Angelos Arelakis är teknikchef och grundare, Per Stenström är forskningschef och grundare och Klas Moreau är bolagets vd. Foto: Zeropoint Technologies

Zeropoint Technologies: De dubblerar datorns arbetsminne 

Genom smart komprimering går det att fördubbla kapaciteten och bandbredden i datorns arbetsminne. Tekniken har utvecklats av Chalmers-avknoppningen Zeropoint Technologies, och ger betydligt högre prestanda per watt.  

Bolagets lösning ska licensieras till stora teknikbolag, och målsättningen är att skapa en ny industristandard för arbetsminne.  

Zeropoint kommer troligen att sluta sitt första avtal för att leverera sin kompressionslösning till en kund före årsskiftet. Dessutom har de fått ett rejält kapitaltillskott från bland annat Industrifonden, pengar som ska användas för att nå ut till chiptillverkare världen över.

Zeropoint Technologies 

Gör: Hårdvara för att minska behovet av eller öka kapaciteten i datorns arbetsminne. 

Grundare: Per Stenström och Angelos Arelakis. 

Ort: Göteborg. 

Startår: 2015. 

Anställda: 15. 

Nettoomsättning: 1,2 miljoner kronor (2020). 

Riskkapital totalt: 65 miljoner kronor. 

Huvudägare: Grundarna, Lindeblad Technology, Infotech i Väst, Chalmers Ventures och Qamcom Technology. 

År på 33-listan: 2019, 2020 och 2021. 

 

33-listan har tagits fram av Ny Tekniks reportergrupp:

Ania Obminska

Anders Thoresson

Johan Kristensson

Peter Ottsjö

Linda Nohrstedt

Kalle Wiklund

Simon Campanello

33-listan 2021 från A till Z

(Bolag med tredje året på listan är fetade)

Altris

Annotell

Aqua Robur

Atley Solutions

Beammwave

Bright Day Graphene

Cake

Candela Speed Boat

Chromaway

Corsmed

Debricked

Drupps

Elonroad

Enginzyme

Evolar

Gleechi

Graphmatech

Heart Aerospace

Imogo

Indicio Technologies

Indivd

Intuicell

Manomotion

Mimbly

Modvion

Nordic Quick Systems

Northvolt

Sally R

Scaleout Systems

Stravito

Stream Analyze Sweden

Tangar Technologies

Zeropoint Technologies

 

Frågor och svar om 33-listan 2021

Ny Teknik har presenterat 33-listan varje år sedan 2008. Här samlar vi landets 33 mest innovativa och lovande unga teknikstartups.

Vilka krav måste 33-bolagen uppfylla?

• Företaget är baserat på en egenutvecklad innovation.

• Företaget är max sju år.

• Företaget är ej noterat på någon handelsplats.

• Ett företag får vara med på listan max tre gånger.

Företag ska ha en affärspotential och en potential att förändra sin bransch. Företagen bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål.

Hur utses de 33 bolagen?

Ny Tekniks redaktion utser bolagen på 33-listan utifrån företagens egna uppgifter, offentliga uppgifter och eknomiska rapporter, intervjuer med företagen, med forskare och ibland med kunder. Nomineringen är öppen för alla. Redaktionen väljer också själv ut bolag att ta med i urvalsprocessen.

Får de 33 vinnarna något pris?

33-listan rangordnar inte bolagen på listan, utan alla är vinnare. Det delas inte ut något pris förutom äran.

 

Vilka är nyomlingar och guldbolag på 33-listan 2021?

Sju guldbolag (tre år på listan): Annotell, Cake, Chromaway, Gleechi, Graphmatech, Stravito, Zeropoint Technologies

Två år på listan: Aqua Robur, Altris, Candela, Corsmed, Debricked, Drupps, Enginzyme, Manomotion, Nordic Quick Systems, Northvolt, Sally R

Nykomlingar: Atley Solutions, Beammwave, Bright Day Graphene, Elonroad, Evolar, Heart Aerospace, Imogo, Indicio Technologies, Indivd, Intuicell, Mimbly, Modvion, Scaleout Systems, Stream Analyze Sweden, Tangar Technologies

 

Här kommer 33-bolagen ifrån 2021

Piteå: Nordic Quick Systems

Sundsvall: Indivd

Uppsala: Altris, Drupps, Evolar, Graphmatech, Scaleout Systems, Stream Analyze

Västerås: Sally R

Solna: Enginzyme

Stockholm: Bright Day Graphene, Cake, Candela, Chromaway, Gleechi, Indicio Technologies, Northvolt, Stravito, Tangar Technologies

Göteborg: Annotell, Aqua Robur, Atley Solutions, Heart Aerospace, Mimbly, Modvion, Zeropoint Technologies

Malmö: Debricked, Imogo

Lund: Beammwave, Corsmed, Elonroad, Intuicell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer