Trimmat papper klarar en massa

2007-06-06 23:00  

Vattentätt papper, virke som inte ruttnar och tyg som lyser i mörkret. Nystartade företaget Organoclick har patenterat en katalytisk miljövänlig process som ger cellulosa helt nya egenskaper.

De två filtrerpappren ser helt lika ut för ögat. Men medan en droppe vatten omedelbart sugs in i det vänstra, ligger den kvar som en liten, klotrund vattenpärla på det högra. Pappret har gjorts vattenfrånstötande genom att en fettsyra bundits till cellulosamolekylen.

Syran fungerar även som ett kemiskt handtag, där ytterligare föreningar, som ger ännu fler nya egenskaper, kan kopplas på.

- Vi kan sätta på polyestrar, färgämnen och så vidare, säger Armando Córdova, forskare vid Stockholms universitet.

Han har utvecklat metoden tillsammans med en annan av Organoclicks medgrundare, Jonas Hafren vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Hela processen görs vid låg temperatur, med hjälp av katalysatorer. De består av enkla, välkända, organiska ämnen.

- Jag höll på i fyra år och försökte göra samma sak med enzymer, som en del av mitt doktorsarbete. Men det fungerade inte, enzymerna är för stora för att kunna tränga in i cellulosafibrillerna och komma åt molekylerna, säger Armando Córdova.

Tekniken fungerar inte bara för papper. Den kan också användas för att impregnera trävirke så att det står emot röta, eller för att göra bomullstyg vattenavstötande.

Utöver cellulosa kan processen användas för andra liknande ämnen som består av långa kolhydratkedjor, till exempel stärkelse. Organoclick har redan mött intresse från ett flertal kunder, som vill veta om de kan använda tekniken.

- Det är väldigt stort intresse hos svensk skogsindustri för att öka värdet på produkterna och finna miljövänliga lösningar, säger Organoclicks vd Mårten Hellberg.

Bland grundarna ingår även Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya. De startade företaget Diamorph, som bygger på ett helt nytt slags glas som upptäckts av Saeid Esmaeilzadeh, som är kemiforskare vid Stockholms universitet.

- Jag kände Armando, och det kom fram att han och Jonas hållit på med det här, och jag kunde bland annat bidra med min erfarenhet av hur man hanterar immateriella rättigheter, berättar Saeid Esmaeilzadeh.

Han och Ashkan Pouya fungerar i dag som coacher och sitter i Organoclicks styrelse.

Modell för nya bolag

Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh är nyckelpersoner i en sfär av bolag, med band till varandra och i de flesta fall med anknytning till

kemiinstitutionen vid Stockholms universitet. Till gruppen hör Diamorph, Nanologica, Prozeo och Organoclick.

Bolagen bygger också på en gemensam modell för hur man kan starta och växa nya högteknikföretag, utan att från början bli beroende av utomstående finansiärer och stora mängder riskkapital.

- Lite pengar behövs alltid, men vi är måna om att använda kundfinansiering. Och det är genom att möta kunderna som vi får veta hur deras verkliga behov ser ut, säger Ashkan Pouya.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt