Tobii stärker kassan med 170 miljoner

2009-05-15 09:29  

Snabbväxaren Tobii tar in 170 färska riskmiljoner. Nu ska Danderydsföretagets ögonstyrning in i nya produkter och nya marknader.

Utvecklingsföretaget Tobii Technology i Danderyd har haft stora framgångar med sin teknik för att styra datorer med ögonen. Nu stärker bolaget kassan med 170 miljoner kronor från den tidigare ägaren Investor samt riskkapitalbolagen Amadeus Capital Partner och Northzone Ventures.

Pengarna ska dels gå till att stärka företagets försäljning och marknadsföring internationellt, dels till att bygga in den patenterade ögonstyrningen i nya typer av produkter.

Tobiis teknik följer användarens blick på skärmen med hjälp av ir-dioder och en bildsensor. Den avancerade ögonstyrningen används exempelvis av handikappade och för att analysera hur konsumenter tar till sig reklam och media.

Nu vill företaget ta sig in på helt nya marknader med hjälp av en nyutvecklad krets där ögonföljningen byggts in. Spel, medicinsk diagnostik och säkerhetslösningar i bilar som upptäcker trötta föraren till exempel.

Tobii, som grundades 2001, har idag 200 anställda. Företaget har under åren tagit emot många utmärkelser för såväl tekniken som de kommersiella framgångarna.

Nu i veckan hamnade Tobii på en tredjeplats på konsultföretaget Ahrens Rapid Growths tillväxtlista över svenska företag som vuxit med minst 20 procent årligen sju år i rad.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt