Svenska Sweam gör smartphone-projektor

2017-11-17 13:52  

Det är en smart telefon och en projektor i ett. Det är enklaste sättet att beskriva svenska startupen Sweams nya pryl. Bolaget själva kallar den smartprojektor.

På ovansidan är den till form, storlek och funktion ungefär som en smart telefon. Den har tryckkänslig skärm, 4g, wifi, ett lagringsminne på 16 gigabyte och ett Android-operativsystem. Men där under huserar en projektor som kan projicera bilder i 720p upp till 100 tum.

Det som visas på skärmen kan projiceras på valfri yta. Batteriet uppges kunna hantera tre timmar med projicering via 4g-nätet.

Marcus Henningsson är vd för Sweam. Han säger att ett av skälen till att de bestämde sig för att utveckla en smart projektor (som fått samma namn som bolaget) kom efter att de tröttnat på att försöka hålla presentationer på möten. Det kunde saknas projektor i konferensrummet. Eller så var rätt kabel spårlöst försvunnen.

– En annan fördel med Sweam är att användaren kan se på stor bild både på väggen och projicerad mot taket, vilket innebär att du kan ligga raklång i den mest naturligt avslappnade positionen. Den gör också att användaren slipper hålla i enheten när du ser på film, till skillnad från exempelvis en surfplatta eller smartphone, säger Henningsson.

Se filmen med smart-projektorn här:

Sweam uppger att de kommit långt i utvecklingen.

– Vi har en väl fungerande produktserie. Det som återstår är den sista fasen av finjusteringar och optimering av mjukvara innan produkten kan certifieras och sättas i massproduktion, säger Henningsson.

Härnäst väntar en gräsrotsinsamling via sajten Kickstarter.

– För oss var det viktigt att visionerna, drivkrafterna och kulturen inte fick stå tillbaka för en extern investerares önskemål. Det har krävt att vi i teamet behövt satsa allt, verkligen allt. Men nu har vi lyckats ta fram en produkt som är den första smartprojektorn i världen som på riktigt erbjuder samma kvalité och användarvänlighet som vi är vana vid från våra smartphones och surfplattor, säger Marcus Henningsson.

En stor utmaning kan bli priset. Sweam har inte avslöjat vad projektorn kommer att kosta, men en ”fingervisning är att den kommer att ligga i linje med en bättre smartphone eller 4g-uppkopplad surfplatta”. Den som inte har möjlighet att delta i Kickstarter-kampanjen kommer att kunna köpa Sweam från och med någon gång under 2018.

Peter Ottsjö

Mer om: Projektor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt