Svensk teknik visar solförmörkelse i 360 grader

2017-08-21 15:36  
Delar av teamet bakom Voysys. Från vänster: Jonathan Nilsson, Torkel Danielsson och Gabriella Rydenfors. Foto: Voysys

CNN storsatsar på en livesändning med 360-graderskameror av måndagens solförmörkelse. Sändningen görs möjlig med teknik från Norrköping.

I dag måndag kommer solen att förmörkas i ett band som sträcker sig tvärs över hela USA.

Det är första gången på 99 år som detta sker, och för att fånga denna historiska händelse kommer CNN att genomföra en livesändning i så kallad 360-gradersvideo. Sändningen förväntas följas av miljontals människor.

Inför sändningen har CNN placerat ut 360-graderskameror på sju platser i USA. Videosignalerna från kamerorna kommer sedan att skickas via satellit till en central i New Jersey i New York.

Det är här Norrköpingsföretaget Voysys kommer in i bilden. Det unga bolaget, som tävlade i 33-listans regionala final i Linköping i vintras, har utvecklat en programvara för att sy ihop rörlig bild från flera 360-graderskameror till en enda, samlad videoström för tittarna.

– CNN vill förmedla känslan av hur det är uppleva solförmörkelsen på plats. Det coola är att tittarna kommer att kunna ta del av solförmörkelsen från flera olika platser, säger Torkel Danielsson, teknisk chef för Voysys.

Tekniken från det svenska uppstartsbolaget används på flera sätt under CNN-sändningen. Dels för att foga samman videon från 360-kamerorna, dels för att göra övergången mellan kameror på olika platser i USA möjlig.

CNN kommer också att använda en funktion som enligt egen utsago är unik för Norrköpingsbolagets plattform. Det rör sig om en lösning där CNN ska placera 2d-bilder i en ruta som ligger ovanpå 360-gradersvideon. Konceptet påminner om den bild-i-bild-funktion som finns på vissa tv-apparater.

– 360-graderskameror har svårt att fånga sådant som inte är nära kameran. 2d-bilderna ska göra det möjligt att få en mer detaljerad bild av solförmörkelsen, säger Torkel Danielsson.

Bolaget som han var med startade grundades 2014. I dag består Voysys av fyra personer – de tre grundarna samt en första anställd, som började i augusti.

Lönsamheten har hittills varit blygsam – bolagets senaste redovisning (2016) visar på en omsättning på 1,6 miljoner kronor.

Men det finns ett väckande intresse för bolagets teknik bland mediebolagen, särskilt i USA där vd:n Magnus Persson bor sedan en tid tillbaka. Bland annat använde Facebook plattformen från Voysys till sin första 360-graderssändning.

Och stora projekt som detta med CNN är helt avgörande för att visa mediebolagen – och tittarna – vad tekniken kan bidra med, tror Torkel Danielsson.

Finns det chanser till fler samarbeten med CNN?

– Det utgår jag från. När man gör ett stort projekt som detta innebär det att kunden lär sig tekniken och vilka möjligheter som den faktiskt ger.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt