Smart enhet varnar för ambulanser

2017-03-10 07:55  

Ett nystartat företag vinner 1,25 miljoner kronor i innovationspris för ett system som uppmärksammar bilister på räddningsfordon.

En kommunikationsenhet monteras i brandbilar, ambulanser och andra typer av räddningsfordon. När de räddningspersonal behöver ta sig fram snabbt i trafiken, eller röra sig ute på vägar och arbeta, skickar enheten en varning till övriga fordon i närheten så att de kan hålla undan och vara försiktiga.

Det nystartade företaget H&E Solutions och deras innovation Evam System har utsetts till mottagare av årets Inission innovation award, och får ta emot en prissumma på 1,25 miljoner kronor i utvecklingsbidrag. Vinnaren tillkännagavs på Elektronikmässan i Göteborg på onsdagen.

– För vårt företag betyder det här otroligt mycket, det ger bra bränsle för vår utveckling, säger Alex Hedberg, vd i H&E Solutions.

Läs mer:

Läs mer: Här är företagen som fajtas om innovationspriset

Han och kollegorna Mikael Erneberg och Florian Curinga har en bakgrund på KTH och fick idén när de blev upphunna av en ambulans som ville förbi på vägen. Företaget startade för ett och ett halvt år sedan.

– Vi hörde inte ambulansen förrän den låg alldeles bakom oss, och såg hur ambulansen fick fortsätta vänta bakom bilar. Vi började reflektera över vad den väntan betyder för patienten.

Alex Hedberg lyfter också fram olyckor som inträffar när räddningsfordon måste stanna på vägen för att arbeta. Förra året blev tre brandmän vid skilda tillfällen påkörda och omkom när de var i tjänst på olycksplatser.

Systemet kräver att en enhet monteras i det fordon som ska skicka ut varningar, men inte i övriga fordon. Kommunikationsenheten skickar ljudvarningar över FM-bandet, och når alla fordon i närheten som har ett ljudsystem påslaget. Varningarna använder RDS-funktionen i FM-bandet, radio data system, som i dag används för att skicka bland annat trafikvarningar till bilförare.

– Nu ska vi göra skarpa tester i ambulanser och brandbilar i södra Stockholm. Under första halvåret av 2018 kan vi ha en produkt klar, säger Alex Hedberg.

Anna Orring

Mer om: Blåljus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt