Nytt skogsgödsel stoppar läckaget

2008-11-25 23:00  

Ett miljövänligt gödsel från Umeå minskar övergödningen av vattendrag dramatiskt. Nu hoppas forskarna att gödslet ska ge god effekt även i jordbruket.

Övergödning är ett allvarligt miljöhot, och jordbruket är den största boven i sammanhanget. Det står för närmare hälften av det kväve som når Östersjön. Men Swetree Technologies i Umeå kan vara en lösning på spåret. Bioteknikföretaget har utvecklat ett miljövänligt gödsel som stannar kvar där det gör nytta - kring växternas rötter.

Huvudingrediensen är arginin, en kväverik aminosyra som är basisk. Den binder in till den sura torven, sanden eller jorden och sköljs inte bort när det regnar eller när man vattnar.

Hittills har den patenterade lösningen främst gett näring åt tall- och granplantor. De tre skogsbolagen Sveaskog, Bergvik Skog och Holmen Skog har i år använt det i plantskolor med gott resultat. Nu hoppas Swetree att det nya näringsmedlet kan bli ett miljövänligare alternativ till dagens läckande gödsel även för andra växter. Gärna i jordbruket.

-?Alla växter behöver kväve, så det borde fungera för andra arter också, säger Jenny Wikberg, som är projektledare på Swetree.

Snart startar tester med nya typer av plantor i växthusen hos SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Umeå.

Miljövinsten är dessutom inte den enda fördelen.

-?Skogsplantorna får otroligt fina rotsystem, säger Jenny Wikberg.

Välvuxna rötter med många fina rottrådar gör att späda granar och tallar har större chans att klara sig när de planteras ut i skogen. Och det är högintressant för skogsbolagen.

-?Vi är väldigt nöjda, säger Yvonne Hedman, odlingsledare på Holmen Skogs plantskola i Gideå utanför Örnsköldsvik.

Hon har gödslat drygt nio miljoner plantor med det nya medlet i år. Det är mer än en tredjedel av den årliga produktionen på 20 till 25 miljoner plantor. En positiv bieffekt är att arbetsbelastningen minskar när näringen inte lakas ut.

-?I vanliga fall gödslar vi plantorna ungefär varannan dag. Med det nya medlet räcker det med en gång i veckan, säger Yvonne Hedman.

Den nya näringslösningen är dock dyrare än traditionellt gödsel.

Charlotta von Schultz

Mer om: Skog Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt