Mc-hjälm får reglerbart visir

2007-10-09 23:00  

Uppsalaföretaget Chromogenics har tagit in 35 miljoner i nytt riskkapital för att skala upp produktionen av företagets smarta plastfilm, där insläppet av ljus och värme kan regleras på elektrisk väg.

I början av nästa år lanseras den första kommersiella produkten. En amerikansk tillverkare ska använda Chromogenics film i reglerbara visir till motorcykelhjälmar.

- Vi samarbetar med ytterligare hjälmtillverkare i Europa, säger vd Bengt Åkerström.

I dag sker produktionen i en pilotlina i Uppsala. Det mesta av de nya pengarna från Industrifonden, Innovationsbron och Volvo Technology Transfer ska gå till att bygga en större produktionsanläggning, som ska stå klar under nästa år.

- Den kommer att ha 15 till 20 gånger större kapacitet än pilotlinan, säger Bengt Åkerström.

Vid sidan av hjälmtillverkare är flyg- och bilindustrin intresserade av den nya tekniken. Bland annat skulle den kunna användas i flygplansfönster som alternativ till plastluckorna, som man i dag drar ner för att inte bli för varm eller bländad.

- Vi jobbar med en underleverantör till flygindustrin. Det är en väldigt intressant och stor marknad, säger Bengt Åkerström.

Även inom bilindustrin finns intresse av att använda materialet i soltak, rutor och backspeglar.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt